Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Studentförslag belönades med en Ipad

Studentrabatter för att locka studenterna till centrum, fler kulturarrangemang och möjlighet att ta sig ut till öarna vintertid utan bil. Evelinas förslag på hur Luleå kan bli en än mer attraktiv stad för universitetsstudenter belönades med en Ipad.

Evelina Eriksson kom med det vinnande förslaget.

Evelina Eriksson kom med det vinnande förslaget.

Luleå växer och målet är 10 000 nya Luleåbor. En del av befolkningsökningen beror på att Luleå tekniska universitet har fått fler studenter. Målsättningen är förstås att studenterna ska trivas i Luleå och vilja stanna kvar efter avslutade studier.

Under universitets arbetsmarknadsmässa LARV anordnades en tävling i Luleå kommuns monter. Studenterna fick ge förslag på vad de tycker är viktigt att kommunen satsar på, förutom bostäder och jobb, för att Luleå ska bli 10 000 fler.

Det vinnande förslaget kom från Evelina Eriksson: ”Konserter, kulturarrangemang. Få folk att både gilla hockey och kultur. Något sätt så man kan besöka öarna på vintern utan bil (hundsläde, bandvagn). Studentrabatter så att studenter far in till stan och minglar med resten av Luleåborna. Känns lite som två olika världar.”

Evelina är 22 år och läser sitt tredje år som civilingenjör med inriktning mot malmgeologi.

– Det känns jätteroligt att vinna. Jag spelar själv i Hemvärnsorkestern och gillar kulturarrangemang. Sedan tycker jag skärgården är så fin. Många studenter är inte här på sommaren, och då tycker jag att man ska passa på att visa upp skärgården på vintern i stället.

Lämna ”Porsöbubblan”

Att locka studenterna att uppleva andra delar av Luleå, att lämna ”Porsöbubblan” som en student uttryckte sig, var återkommande i flera av förslagen.

– Universitetet är en av våra viktigaste samarbetspartners och vi arbetar för att visa upp Luleå för studenterna, säger Anneli Nilsson på kommunens utvecklingskontor

– Vi är med och välkomnar nya och blivande studenter, bland annat med en tacobuffé i Kulturens Hus på hösten. Idén med studentrabatter är också bra och det pågår diskussioner med handeln om den möjligheten.

Vinter Luleå skärgård

Ett av förslagen var att göra det möjligt att besöka skärgården vintertid utan bil.