Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Mobil ambassad hälsade på i Luleå

I tisdags var Luleå kommun värd för den mobila amerikanska ambassaden som hade öppet hus i Stadshuset. Besökarna fick lära sig mer om att studera, resa och arbeta i USA.

Ambassadör Mark Brzezinski startade dagen med att träffa ett 70-tal gymnasieelever från samhällsprogrammet med internationell inriktning. Deria Rumina Yenidogen, Clara Lundberg, Josefine Juto och Isabella Mäkeläinen var några av studenterna på plats. De tyckte det var positivt att ambassaden öppnar upp och uppmuntrar till dialog.

Det var lärorikt och intressant att lyssna på och ställa frågor till ambassadören och hans personal. Men vi höll inte med om allt som de sa, menade tjejerna.

Studenter träffade den amerikanska ambassadören i Luleå.

Gymnasieeleverna fyllde sessionssalen. Deria, Clara, Josefine och Isabella var fyra av studenterna på plats.

Ambassadpersonal svarade på frågor

Tillsammans med kommunalråd Karl Petersen och länsråd Johan Antti invigde Mark Brzezinski den mobila ambassaden som sedan var öppen hela dagen. Personalen svarade på frågor om allt från amerikanska bröllop till hur man som företag kommer in på USA-marknaden. De tog också emot ärenden om medborgarskap och visum.

– En bra idé att de kom hit. Det gör det lättare för oss att ställa frågor och få hjälp som amerikanska medborgare då vi slipper åka ner till Stockholm, sa Rita Nielsen som tillsammans med sin mamma besökte ambassaden.

USA:s ambassadör Mark Brzezinski och Luleås kommunalråd Karl Petersen.

Ambassadör Mark Brzezinski och kommunalråd Karl Petersen under invigningen.

Besökare när den amerikanska ambassaden var i Luleå.

Rita Nielsen och hennes mamma passade på att få hjälp med sitt amerikanska medborgarskap.

Nöjda med besöket

Det hölls även ett seminarium för studenter om möjligheterna att studera i USA och ett rundabordssamtal för lokala företagare som var intresserade av handel och investeringar. Ambassadör Brzezinski hann också med ett besök på Luleå tekniska universitet.

– Vi är mycket nöjda vårt besök i Luleå och med bemötandet från Luleå kommun, universitetet och Luleåborna, sa Jeff Anderson, ansvarig för Public Affairs.

U.S. Embassy Sweden

Den amerikanska ambassadens besök är en del av den ”Road Show” där ambassaden besöker olika städer runt om i Sverige och tillfälligt sätter upp sin mobila ambassad. Avsikten är att göra det lättare för människor att komma i kontakt med ambassaden och ställa frågor, samt att utbyta erfarenheter mellan svenskar och amerikaner.

Läs mer på http://sweden.usembassy.gov/roadshow.htmlänk till annan webbplats


Text: Sam Engman (praktikant) och Susanne Lundblom.
Foto: Sam Engman