I säkerhet efter fängelse och landsflykt - Möt Haile Asmeron, Luleås första fristadskonstnär

- Jag är djupt tacksam över Luleå och Icorn som låtit mig komma hit och återuppta mitt skrivande i säkerhet. Jag känner mig redan som hemma, säger Haile Asmerom, Luleås första fristadskonstnär.

Haile Asmerom kommer från Eritrea och arbetade först som lärare innan han utbildade sig inom journalistik. Som frilansare skrev han också för tidskrifter, tidningar och webbplatser och skrev även dramatik för radio. Han har också fått litterära priser för sina noveller.

Arresterad och isolerad i fyra år
Med början 2001 gick det snabbt utför med pressfriheten i Eritrea. Alla oberoende media förbjöds och mängder av journalister fängslades. All nyhetsförmedling kontrolleras sedan dess av regeringen. I Sverige känner vi väl till journalisten Dawit Isaak som är fängslad i Eritrea sedan 15 år tillbaka.

2009 arresterades Haile Asmerom tillsammans med flera andra journalister. Ingen fick veta hur anklagelsen löd. Han hölls isolerad från omvärlden i fyra år utan att någon visse var han var.

Utan familjen
2013 frigavs han men blev genast tvungen att fly från Eritrea. Att återvända är uteslutet eftersom det skulle leda till en ny internering.

- Jag har aldrig drömt om att lämna mitt land, men nu hade jag inget val. Många välutbildade personer lämnar Eritrea, det är en stor brain drain, säger Haile Asmerom.

Haile Asmerom har inte sett sin familj på sju år.

PEN International har 2015 bekräftat Haile Asmeroms behov av att tilldelas en fristadsvistelse