Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Byt till Fairtrade på jobbet - tävla om Fairtrade-produkter!

Nu när det är mörkt ute och julen närmar sig är det extra mysigt att samlas i fikarummet för en kopp kaffe eller te tillsammans med kollegorna. Genom att välja Fairtrade-märkt på jobbet kan ni med fikapausen dessutom bidra till att de människor som producerar råvarorna får ett bättre liv. Byt till Fairtrade-märkt kaffe, te och socker på er arbetsplats så kan ni vinna en korg fylld med Fairtrade-märkta godsaker lagom till jul!

Vi konsumerar mer och mer mat och dryck utanför hemmet, och en stor del av vårt kaffe och te dricks på våra arbetsplatser. Att byta till Fairtrade är ett enkelt och konkret sätt att bidra till att människor i länder som producerar de varor vi konsumerar kan förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Väljer vi Fairtrade-märkt så har människorna som odlat råvarorna fått en minimilön och ett minimipris för råvarorna, de har rätt att organisera sig, det är inte tillåtet med barnarbete och naturen tas omhand på ett hållbart sätt. Dessutom har det lokala samhället runt odlingen fått pengar i form av en extra premie som köparen betalar utöver minimipriset. Premien används exempelvis till bostäder, vatten och avlopp, skolor eller att utveckla odlingen, detta bestämmer byborna själva.

Byt till Fairtrade-märkt kaffe, te, drickchoklad och socker i fikarummet, gärna även bananer i fruktkorgen! Prata med er leverantör och beställ Fairtrade-märkta alternativ nästa gång det är dags att fylla på fikaförråden. Alla livsmedels- och kaffeleverantörer har många Fairtrade-märkta alternativ att välja bland. Följ länken nedan för att få inspiration till vad flera stora leverantörer kan erbjuda.

Grossistkatalog Fairtrade-märkta produkter
länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Registrera ert fikarum och tävla om Fairtrade-produkter!

1. Byt till Fairtrade-märkta alternativ när det gäller kaffe och te, samt socker eller minst en annan produkt som ni använder i ert fikarum.

2. Registrera ert fikarum på Fairtrade Sveriges hemsida "Fairtrade på jobbetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster" senast den 18:e december.

3. Sätt upp diplomet som ni får i ert fikarum och visa att ni är en arbetsplats som tar ansvar och tänker hållbart!

4. Utlottning sker bland dem som är registrerade i Luleå och vinnaren kontaktas under vecka 51.

Mer information

För mer information kontakta Fairtrade-samordnare Elisabeth Persson på Luleå kommun, tel. 0920-45 37 59 eller elisabeth.persson@lulea.se.

Läs mer om Fairtradelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs mer om Fairtrade City