Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Byt till Fairtrade på jobbet - var med i tävling!

November är här med mörker och kyliga vindar och vad passar väl då bättre än att samlas vid fikabordet för en härligt varm och god kopp kaffe, te eller choklad på jobbet? Och nu när julen snart står för dörren, passa på att göra dubbelt gott med ert fika genom att byta till Fairtrade-märkt kaffe, te, drickchoklad och socker mm i fikarummet!

Vi konsumerar allt mer mat och dryck utanför hemmet, och en stor del av vårt kaffe och te dricks på våra arbetsplatser. Att byta till Fairtrade är ett enkelt och konkret sätt att bidra till att människor i andra i länder som producerar de varor vi konsumerar kan förbättra sina arbets- och levnadsvillkor.

Är det kaffe eller te vi dricker på fikarasten Fairtrade-märkt så har människorna som odlat kaffebönorna fått en minimilön och ett minimipris för bönorna, de har rätt att organisera sig, det är inte tillåtet med barnarbete på plantagen och naturen tas om hand på ett hållbart sätt. Dessutom har det lokala samhället eller byn runt odlingen fått pengar i form av en extra premie som köparen av bönorna betalar utöver minimipriset. Denna premie används till t ex bostäder, vatten o avlopp, skolor eller att utveckla odlingen, till vad bestämmer byborna själva.

Byt till Fairtrade-märkt kaffe, te, drickchoklad och socker i fikarummet, gärna även bananer i fruktkorgen! Prata med er leverantör och beställ Fairtrade-märkta alternativ nästa gång det är dags att fylla på fikaförråden. Alla livsmedels- och kaffeleverantörer har många Fairtrade-märkta alternativ att välja bland. Följ länken nedan för att få inspiration till vad flera stora leverantörer kan leverera.

Grossistkatalog Fairtrade-märkta produkterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Registrera ert fikarum och var med i tävling om Fairtrade-hantverk och choklad - gör så här!

1. Byt till Fairtrade-märkta alternativ när det gäller kaffe, te och socker (eller fler produkter) i ert fika-rum.

2. Registrera ert fikarum på Fairtrade Sveriges hemsida "Fairtrade på jobbetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster" senast den 16 december.

3. Sätt upp diplomet ni får i ert fikarum och visa stolt att ni är en arbetsplats som tar ansvar och tänker hållbart.

4. Utlottning sker bland alla som är registrerade i Luleå och vinnaren kontaktas per telefon under vecka 51.

Mer information

För mer information kontakta Fairtrade-samordnare Lena Hedberg på Luleå kommun, tel 0920-45 40 47 eller lena.hedberg@lulea.se

Läs mer om Fairtradelänk till annan webbplats

Läs mer om Fairtrade City Luleå