Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.
Från vänster: Caroline Johansson, Patrik Forslund och Jenny Tingvall från Café REKOmmenderas

Från vänster: Caroline Johansson, Patrik Forslund och Jenny Tingvall från Café REKOmmenderas

På lördag 5 september öppnar Café REKOmmenderas - Luleås första Fairtrade-café!

På lördag 5 september slås portarna upp till gamla Ebeneser igen till glädje för alla Luleåbor! I huset kommer det att vara massor med kulturarrangemang av olika slag och det kommer också finnas ett nystartat café – Café REKOmmenderas, ett riktigt reko café förstår man när man pratar med Caroline Johansson som är arbetsledare:

- Den som fikar eller äter på nystartade Café REKOmmenderas på Ebeneser kommer att kunna äta med riktigt gott samvete! Allt som kan vara Fairtrade i våra maträtter och fikabröd är det och så använder vi oss av ekologiska och närproducerade produkter också så långt det är möjligt, berättar Caroline. Och caféet drivs som ett socialt företag vilket skapar jobb och rättvisa åt människor här i Luleå också!

REKO och EKO

Caroline förklarar vidare: Café REKOmmenderas är en franchisekedja av arbetsintegrerande sociala företag som driver caféer med ett utbud av Fair Trade-, ekologiskt- och närproducerat. Café REKOmmenderas finns på flera platser i Sverige, är man intresserad kan man läsa mer om franchisekedjan på www.rekommenderas.cooplänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Så här sammanfattar Caroline Café REKOmmenderas verksamhet och värdegrund:

  • Rättvisa åt människor som vill och kan arbeta, men som ändå inte får plats på arbetsmarknaden. Vi vill med vårt café-koncept konkret bidra till att ändra på det (REKO).
  • Rättvisa genom att köpa produkter från Syd som har producerats under bra villkor för människor och miljö och därmed bidra till en ökad rättvis handel (REKO).
  • Rättvisa mot vår miljö – som vi bara har till ”låns” - genom att alltid använda ekologiska och närproducerade varor där det är möjligt (EKO).

= REKOmmenderas. 

Sortiment och öppettider

I Luleå så har verksamheten utvecklats från ett mindre café med kaffe, smörgås och fika till att kunna erbjuda både lunch och vissa kvällar även en kvällsmeny. Kvällsmenyn serveras i samband med vissa arrangemang som anordnas på Ebeneser. Öppettiderna kommer att vara enligt nedan.

Onsdag-torsdag kl 11-21

Fredag kl 11-21 (ibland längre vid arrangemang)

Lördag kl 11-17 & 19-01

Söndag kl 12-16

Under invigningsveckan kommer det vara arrangemang i princip varje dag, man kan läsa mer om vad som händer på hemsidan ebeneser.nulänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och på Café REKOmmenderas facebooksidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Luleå kommun och Fairtrade City Luleå önskar stort lycka till till Café REKOmmenderas och hoppas att många Luleåbor hittar dit!

Läs mer om Fairtrade City Luleå