Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Vi firar World Fair Trade Day 9 maj!

På lördag är det World Fair Trade Day, dagen då människor världen över firar och sätter fokus på rättvis handel. Vi vill uppmärksamma ännu fler på vilken skillnad Fairtrade gör för de människor som odlar och producerar våra varor. Visa ditt bananleende på sociala medier och var med och sprid budskapet!

Det är nu över 25 år sedan som den allra första Fairtrade-märkta produkten kom upp på en hylla i Holland. Sedan dess har det hänt mycket och idag omfattar Fairtrade över 1,5 miljoner odlare och anställda, det säljs Fairtrade-märkta produkter i 125 länder och 2013 betalades 95,2 miljoner euro ut i Fairtrade-premie, pengar som bland annat använts för att bygga skolor, kliniker eller för att finansiera utbildning för odlare, anställda och deras familjer.

Samtidigt lever fortfarande 1,2 miljarder människor i extrem fattigdom världen över. 150 miljoner barn tvingas arbeta, hälften av dem i värsta formen av barnarbete. Genom att vi blir fler som väljer Fairtrade-märkta produkter bidrar vi till att allt fler människor får en inkomst som de kan leva på och barnen kan gå i skolan.

Visa ditt bananleende

Ett enkelt och roligt sätt att sprida budskapet om Fairtrade är att visa ditt bananleende. Det är enkelt, du behöver bara en banan och en tuschpenna. Skriv Hej och det du tycker Fairtrade står för eller bidrar till på bananen, be någon fota dig och sprid bilden på sociala medier med hashtaggen #hejdåfattigdom

Här hittar du en pdf som beskriver hur du går tillväga.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs mer om Fairtrade City Luleå

Fairtrade-samordnare Lena Hedberg visar sitt bananleende för att fira World Fair Trade day på lördag 9 maj!

Fairtrade-samordnare Lena Hedberg visar sitt bananleende för att fira World Fair Trade day på lördag 9 maj!