Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Välj rätt ros på Alla hjärtans dag!

Kommer du ge bort en ros till någon på fredag? Glöm inte bort att välja den med omsorg!

Det är alla hjärtans dag och bara i Sverige köper vi runt fyra miljoner rosor för att ge bort till nära och kära. Men visste du att en stor del av rosorna kommer från Kenya, Etiopien, Colombia och Ecuador? Arbetet ger viktiga arbetstillfällen, men arbetssituationen inom blomsterindustrin är ingen dans på rosor...

Majoriteten tjänar så lite att det inte täcker deras familjers grundläggande behov som mat, rent vatten, kläder eller skolgång för barnen. Många anställda utsätts också för giftiga kemikalier som blommorna måste besprutas med.

Alla hjärtans dag kan vara ett tillfälle att visa omtanke för människor i vår närhet, men också ett tillfälle att visa omtanke om de människor på andra sidan jordklotet som odlar de rosor vi ger bort.

Att handla Fairtrade-märkt kostar ibland lite extra. Men när jag betalar lite mer för en Fairtrade-märkt produkt vet jag att de anställda på rosodlingarna får en tryggare arbetsplats då hantering av farliga kemikalier förbjuds eller kontrolleras, de anställda får utbildning och tillräckliga skyddskläder och all form av diskriminering är förbjuden. Dessutom får de genom sin försäljning en Fairtrade-premie som kan investeras i brunnar, en skola eller hälsovård. Det ger dem handlingskraft att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor, både för sig själva och sina familjer.

Vi är redan många som tycker att det här är viktigt. Idag är var femte ros som säljs i Sverige Fairtrade-märkt. Men vi kan bli fler som bidrar till en bättre värld. Ingen kan rädda världen på egen hand, men om alla drar ett litet strå till stacken, så kan vi på allvar göra stor skillnad. I Luleå säljer flera livsmedels- och blomsterbutiker Fairtrade-märkta rosor, fråga efter dem i din butik!

P.S. Kommer du kanske även ge bort choklad? Se till så att den också är Fairtrade-märkt! D.S.

Styrgruppen för Fairtrade City Luleå;

Yvonne Stålnacke, kommunstyrelsen
Anders Bylund, Luleå kommun
Emma Breheim, Luleå kommun
Nicklas Larsson, LNAB Lars Almroth, Coop Norrbotten
Daniel Andersson, Ica Kvantum Mona Eriksson, Luleå Domkyrkoförsamling
Sophie Forsberg, Norrbottens Energikontor
Lena Hedberg, Fairtrade-samordnare

Läs mer om Fairtradelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och Fairtrade City Luleå