Lollo och Boobu har utbildat sig till Fairtrade-ambassadörer!

Lollo och Boobu är några av Luleås nya Fairtrade-ambassadörer!

Att försöka förändra världen genom rättvis handel lockade ett helt gäng Luleåbor att utbilda sig till ambassadörer för Fairtrade under den gångna helgen!

Lollo och hennes bror Boobu har bott i Luleå sen 2007 och kommer ursprungligen från Burma. De går på gymnasiet, Lollo andra året på Hotell- och turism och Boobu tredje året på Naturvetenskapsprogrammet. Under helgen har de gått en ambassadörs-utbildning för Fairtrade.

Fairtrade är en oberoende produktmärkning som skapar förutsättningar för odlare och anställda i utvecklingsländer att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Organisationen bakom produktmärkningen Fairtrade arrangerar efter förfrågan ambassadörsutbildningar. I helgen kom Joakim Pettersson, instruktör från Fairtrade Sverigelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och utbildade arton engagerade Luleåbor på Mjölkuddsgården. Från nio till fem både lördag och söndag lärde vi oss mer om vad Fairtrade är, varför det finns och vad man som engagerad person faktiskt kan göra för att hjälpa till att minska fattigdomen i världen.

Varför ville du bli Fairtrade-ambassadör?

- Jag vill förändra världen. Först måste man ändra på en liten sak, och en till och en till och så blir det sakta bättre och bättre, säger Lollo.

Boobu flikar in:

- Vi vill inte låtsas som att vi inte ser eller hör att människor har det dåligt. Vi har fått det tryggt nu och vill kunna bidra till att fler människor också ska få det bra. Fairtrade gör väldigt bra saker!

Instruktören Joakim Pettersson berättar om Fairtrade

Varför är du engagerad i just Fairtrade?

- Det är bra att engagera sig i något större, en redan fungerande organisation som gör nått som jag tycker är rätt och bra. Det är viktigt med rättvisa! Jag kommer från ett land där det finns massor med orättvisor. Man måste hitta en väg att göra världen mer rättvis! fortsätter Lollo engagerat.

Vad betyder Fairtrade för dig?

- Att människor ska kunna leva lyckligt och tryggt och inte behöva oroa sig för framtiden! säger Lollo.

Vad vill du göra nu när du har gått ambassadörskursen?

- Jag ska få min skola att bli en Fairtrade-skola! Jag ska gå till rektorn på skolan på måndag! utropar Lollo. Och så ska jag berätta för mina klasskamrater och vänner. Och försöka påverka omgivningen så mycket jag kan.

Joakim ger exempel på vad man kan göra som Fairtrade-ambassadör

Vad tycker du att vi i Luleå ska göra för att öka Fairtrade-utbudet och konsumtionen?

Alla ungdomarna runt bordet tycker till:

- Jobba med Fairtrade i skolan!
- Fairtrade-festival!
- Fairtrade-café!
- Fairtrade-information på stora arrangemang
- Provsmakningar så folk upptäcker att det är gott med t ex Fairtrade-kaffe!
- Vi måste visa att det finns! Att Luleå är en rättvis stad! (Reds anm. Luleå är en diplomerad Fairtrade City).

Varm i hjärtat!

Lollo avslutar intervjun med några hjärtevärmande ord:

- Man blir varm när man dricker varmt kaffe och är det Fairtrade-märkt kaffe så blir man också varm i hjärtat när man vet att dom som odlat kaffebönorna har det bra!

Läs mer om Fairtrade City Luleå

Gilla Fairtrade City Luleå på facebook.com/fairtradecitylulealänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vill du också gå en ambassadörskurs? Anmäl ditt intresse hos kommunens Fairtrade-samordnare Lena hedberg, tel 0920-45 40 47.

Hela gänget nya Fairtrade-ambassadörer

Några av ungdomarna som nydiplomerade ambassadörer för Fairtrade