Några av de nya Fairtrade-ambassadörerna i Luleå 2014

Några av de nya Fairtrade-ambassadörerna i Luleå 2014

Engagera dig!

Få en riktigt meningsfull fritid och engagera dig i rättvis handel! En liten handling kan göra stor skillnad! Här kommer några tips på vad du kan göra!

Bli Fairtrade-ambassadör

Vill du göra skillnad för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom och samtidigt engagera dig för social hållbar utveckling i praktiken? Gör som över 5000 Fairtrade-ambassadörer i Sverige – gå Fairtrades ambassadörsutbildning, en populär och uppskattad utbildning inom ett viktigt och aktuellt ämne. Utbildningen bidrar till ökad kännedom om Fairtrade och fokuserar på din möjlighet som konsument att göra skillnad genom enkla val i butiken. Läs mer om ambassadörsutbildningenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Är du intresserad av att gå en ambassadörsutbildning kontakta Fairtrade-samordnaren på Luleå kommun och anmäl ditt intresse via telefon eller e-post!

Gilla Fairtrade City Luleå på facebook!

Gilla vår facebooksidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för att få aktuell information om aktiviteter, event, kurser och föreläsningar.

Byt kaffe på jobbet!

Den enklaste saken i världen är att byta ut ert kaffe i fikarummet till rättvist handlat (Fairtrade-märkt). Fråga efter Fairtrade-alternativen hos din leverantör eller i din butik om du inte hittar dem. Har ni kaffeautomat på jobbet? Fråga leverantören efter Fairtrade-märkt kaffe och chokladdryck. Om de inte har det, ställ krav och begär att de tar in det. Byt även ut till exempel ert te, socker, kakao och bananerna i fruktkorgen. Det finns över 2700 Fairtrade-märkta produkterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster att välja bland i Sverige. 

Läs mer om vad ni kan göra på jobbet

Ställ krav på det du köper!

Fråga efter rättvist handlade (Fairtrade-) varor i din matbutik. Finns det inte, be dem att ta in det. Fråga även efter rättvist handlade  alternativ i klädbutiker och sportbutiker, i blomsterhandeln och i andra typer av affärer där du handlar. Var är kläderna sydda? Finns det uppförandekod? Hur jobbar företaget med sociala frågor? Visa att du är en medveten konsument som bryr sig och efterfrågar varor som producerats under schyssta förhållanden.

Läs mer om butiker som säljer Fairtrade-produkter i Luleå

Hitta på egna aktiviteter!

Är du med i en förening kan ni göra en Fairtrade-aktivitet inom föreningen. Om du inte är med i en förening kan du hitta på egna aktiviteter eller sätt att få ut budskapet om rättvis handel. Modevisning, workshop, tipspromenad, provsmakning, dansuppträdanden, frågesport, du sätter gränserna! Om du vill komma i kontakt med likasinnade kan du göra det genom Fairtrade City Luleås Fairtrade-samordnare eller Fairtrade City Luleås facebooksidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Läs mer om hur du kan engagera dig på fairtrade.selänk till annan webbplats