Året i korthet

Nedan följer en sammanfattning av viktiga händelser i Luleå kommun under 2018.

Januari-mars

 • Luleå blir förvaltningsområde för meänkieli och samiska. Luleå är sedan tidigare förvaltningsområde för finska och 1 februari blir kommunen även förvaltningsområde för meänkieli och samiska.
 • Luleåförslaget lanseras. I stället för att skriva ut och fylla i en pappersblankett kan Luleåborna nu lämna e-förslag via kommunens webb på hur Luleå ska utvecklas. Förslag som sedan övriga kommunmedborgare kan rösta på.
 • Luleå kommun lanserar en digital jämförelsetjänst som ger vårdnadshavare, barn, elever, lärare och vikarier möjlighet att jämföra kommunala och fristående förskolor, grundskolor och gymnasieskolor. Tjänsten ska uppdateras årligen med den senaste statistiken och resultaten.
 • Anläggningsprojektet Östra Länken i Luleå tog hem högsta vinsten i byggbranschens mest prestigefyllda tävling "Årets Bygge" i Stockholm igår. I konkurrens med tjugo andra byggprojekt i Sverige utsågs projekt Östra Länken till Årets Bygge 2018.

April-juni

 • Luleå Hockey/MSSK blev svenska mästare i ishockey 2018 när de besegrade Linköping i SM-finalserien.
 • Luleå Basket vann sitt femte raka SM-guld i basketligan när de besegrade Udominate i SM-finalserien.
 • Luleå kommun har, via den nyupprättade internbanken, omvandlat ett antal befintliga lån till så kallade gröna lån. Det vill säga lån som är knutna till projekt vars mål är att förbättra miljön.
 • Mötesplats för unga startar i Luleå. Förstudier har visat att behovet av en central mötesplats i Luleå för unga/unga vuxna 16–30 år är stort. Luleå kommun vill därför erbjuda en arena för unga människors integration och sociala etablering i vuxenvärlden och i samhället.
 • Luleå kommun tar den bästa placering någonsin i utnämningen av Sveriges friluftskommun med en delad andra plats. Poängen blev 31 av 32 möjliga. Sveriges kommuner har en viktig roll för friluftslivet och sedan 2010 delas årligen priset till Sveriges friluftskommun ut.
 • Luleå har av Cykelfrämjandet utsetts till årets cykelkommun och tog även hem första pris i årets vintercykelinnovation genom arbetet med vintercykling för barn. Vid den årliga cykelkonferensen presenterades vinnarna i Cykelfrämjandets Kommunvelometer som är en oberoende granskning som jämför kommuners insatser för cykling. Luleå vann i kategorin medelstora städer.
 • Ett avtal för fem nya el-bussar skrivs mellan Luleå kommun och det finska företaget Linkker. Bussarna ska från hösten 2018 trafikera linje 6, som går mellan Porsön och Kronan, och blir därmed den första el-busslinjen i Luleå och även den nordligaste el-busslinjen i Europa.
 • Luleå kom på femte plats i klassen Städer/stadsnära kommuner när tidningen Dagens Samhälle utsåg årets superkommuner. För fjärde året i rad har Dagens Samhälle granskat Sveriges samtliga 290 kommuner. Tidningen har tittat närmare på kommunernas utveckling de senaste åren och hur starka de står inför framtiden.

Juli-september

 • Luleå toppar listan över Sveriges starkaste politiska opinionsbildare för andra året i rad. Kommunalråden i storstäderna dominerar fortsättningsvis listan över genomslag i riksmedia. På en fjärde plats efter Göteborg, Malmö och Stockholm, hamnar Luleå och Niklas Nordström, som den starkaste politiska opinionsbildaren i norra Sverige för andra året i rad. Det visar en undersökning som Region Västerbotten låtit genomföra med Retriever.
 • Luleå är utsedd till Bästa Barnkommun 2018 av Majblommans Riksförbund, som varje år mäter hur väl barns rättigheter tas till vara i Sverige. Av de 257 kommuner och stadsdelar som deltagit i årets granskning har Luleå visat sig bäst leva upp till Majblommans vision av en barnvänlig kommun.
 • När Svenskt Näringsliv rankar företagsklimatet i Sverige hamnar Luleå kommun i topp i länet och placerar sig som tredje bästa kommun i Norrland. Svenskt Näringsliv har årligen sedan 2008 mätt och rankat företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Under den perioden har Luleå klättrat från plats 170 till plats 77 i landet, vilket är den bästa placering som Luleå har uppnått.
 • Med 654 soltimmar sedan midsommar hamnar Luleå på en hedrande tredjeplats i årets sol-liga, Sveriges Televisions årliga mätning av antalet soltimmar runt om i landet under sommarveckorna.

Oktober-december

 • Allmänhetens sporthall öppnar för spontanidrott. Det är många Luleåbor som vill nyttja sporthallar på ett friare sätt och kommunen har lyssnat på sina kunder. Under jullovet öppnar därför Luleå kommuns nya sporthall, Kronanhallen, upp för spontanidrott under namnet Allmänhetens sporthall.
 • Luleå kommun inför en så kallad visselblåsarfunktion. Det innebär att det blir enklare att slå larm om eventuella missförhållanden. Tjänsten riktar sig till anställda i kommunen och bolagen Lulebo och Luleå Energi - men även till luleåborna.
 • Luleå hamnar på plats 13 av 30 nominerade i tidningen Sport & Affärers årliga rankning av Sveriges främsta idrottskommuner. Med det har Luleå klättrat två placeringar sen i fjol.