Året i korthet

Nedan följer en sammanfattning av viktiga händelser i Luleå kommun under 2017.

Januari-mars

 • Hemsö Fastighets AB etablerar sig i Luleå. Ett avtal har tecknats där Hemsö Fastighets AB dels köper ett antal samhällsfastigheter från Luleå kommun och dels åtar sig att bygga ett nytt vård- och omsorgsboende på Kronan.
 • Svensk Kollektivtrafik presenterar en undersökning över kundnöjdhet inom stadstrafik. Luleå Lokaltrafik AB är med 84% mycket nöjda kunder ledande i Sverige.
 • Luleå kommuns kommunalråd Niklas Nordström utsågs till årets politiker vid galan Årets Opinionsbildare i Stockholm. Det är mediaföretagen Dagens Opinion och Reform Act som arrangerade galan för tredje gången.

April-juni

 • Luleå kom på andraplats i kategorin täta kommuner när tidningen Dagens Samhälle utsåg årets superkommuner. Ifjol placerade sig Luleå också på andra plats och 2015 utsågs Luleå till årets superkommun i Norrland.
 • Luleås företagare är i stort nöjda med företagsklimatet i kommunen. Det visar Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning som presenterades i dag. Luleå ligger i topp jämfört med övriga Norrbottenskommuner och även högre än riket i övrigt.
 • I årets granskning i Kommunvelometern, en undersökning av cyklandet i olika städer, får Luleå 49 i totalpoäng, vilket är en ökning med hela 6,5 poäng sedan förra året och dessutom Luleås högsta poäng hittills. Luleå kammar därmed hem en åtråvärd andraplacering tillsammans med Karlstad.
 • Luleå Basket blev svenska mästare i damernas basketliga säsongen 2016/2017 efter en seger med 71-65 mot Udominate. Detta var Luleå dambasketlags fjärde raka SM-guld.
 • Den 27 juni skrevs avtalen för fem nya elbussar mellan Luleå kommun och det finska företaget Linkker. Bussarna ska från hösten 2018 trafikera linje 6, som går mellan Porsön och Kronan, och blir därmed den första elbusslinjen i Luleå och även den nordligaste elbusslinjen i Europa.
 • BC Luleå blev svenska mästare i herrarnas basketliga säsongen 2016/2017 när laget besegrade Södertälje Kings med 89-65. Senast Luleås herrlag vann SM-guld i basket var för tio år sedan.


Juli-september

 • Även i år är Luleå topp 10 i SVT:s ranking över Sveriges bästa idrottstäder. Luleå kommer på nionde plats. Dessutom utser tidningen Sport & Affärer för elfte året i rad årets främsta idrottskommuner i Sverige. Luleå kommun rankades som 15:e bästa idrottskommun av 30 nominerade kommuner.
 • Den 31 augusti beslutade regeringenlänk till annan webbplats att Polarforskningssekretariatets verksamhet i Stockholm ska omlokaliseras till Luleå där myndigheten ska ha sitt säte. Enligt det besked som sekretariatet har fått ska flytten från Stockholm till Luleå vara avslutad senast 30 juni 2019.
 • Enligt kommunens befolkningsstatistik har Luleå passerat 77 000 invånare. Det firades med kalas i Stadsparken den 23 september.
 • Luleå kommunkoncern redovisar en vinst på 590 miljoner kronor under 2016. Det ger ett resultat på plus 7 681 kronor per invånare och en elfte plats på listan över Sveriges mest vinstrika kommunkoncerner. Största delen av vinsten kommer från försäljningen av fastigheter till Heimstaden.
 • I sommar har kommunens Visitor Centre i Gammelstad uppmätt rekordnivåer i antalet besökare. Under perioden maj till augusti har vi haft 37 686 besökare totalt, att jämföra med 27 000 besök.
 • Vid höstterminsstarten hälsades de första förväntansfulla eleverna och föräldrarna välkomna till den nya skolan på Kronanområdet. Tallkronanskolan är byggd för 500 elever, från förskoleklass till och med klass 6. Från och med i höst är cirka 120 elever inskrivna, från förskoleklass till och med årskurs fyra, men om två år är Tallkronanskolan en F-6 skola fullt ut.

Oktober-december

 • I Lärarförbundets skolranking "Bästa skolkommun" placerar sig Luleå på 37:e plats, bland Sveriges 290 skolkommuner. Det är Sveriges största rankning i sitt slag och baseras på 13 kriterier, bland annat resurser till undervisning, lärartäthet, löner, andel barn i förskola och betyg.
 • Luleå kommun ska ingå avtal med Piteå kommun om cirka 745 000 portioner mat per år till brukare inom hemtjänsten och vård- och omsorgsboenden. -Piteå kommun har en kvalitetssäkrad måltidsproduktion samt en bra och väl fungerande kostorganisation, säger Magdalena Jonsson, projektledare.
 • Stadskärnan i Luleå växer enligt Cityindex, en rapport och modell för mätningar av stadskärnors utveckling avseende kommersiella verksamheter. Rapporten är framtagen av HUI Research på uppdrag av Luleå Kommun. Vinnarbranschen i stadskärnan är dagligvaruhandeln som med råge slår rikets genomsnittliga tillväxt.