Kommunalskatten står för ungefär 68 procent av kommunens inkomster. Staten bestämmer vad kommunerna får ta ut skatt på. Sedan bestämmer varje kommun själv hur stor den kommunala skattesatsen ska vara. Kommunens skatteintäkter beräknas genom att multiplicera den skattesatsen med skatteunderlaget. Skatteunderlaget är den beskattningsbara inkomsten för kommunen. Fler invånare ger alltså en större beskattningsbar inkomst.
Kommunerna får också statsbidrag från staten. Vissa statsbidrag är generella, andra får bara användas inom särskilda områden som staten pekar ut. De generella statsbidragen kompenserar för skillnader i inkomst mellan kommuner (inkomstutjämning) och befolkningens sammansättning och kommunens geografi (kostnadsutjämning).
Kommunen tar också betalt för en del tjänster, till exempel äldreomsorg, barnomsorg, hyror och arrende och avgifter i samband med vatten och avlopp.
Skattesatser
Luleå kommuns skattesats uppgår inkomstår 2014 till 22,50 kronor per hundralapp, det vill säga 22,50 procent av lulebons beskattningbara inkomst.
I den skatt Luleåborna betalar kommunalskatten ingår förutom skatt till Luleå kommun även skatt till Norrbottens läns landsting. Landstingsskatten uppgår inkomstår 2014till 10,18 kronor per hundralapp. Därutöver betalar medlemmar i Svenska kyrkan en kyrkoavgift som varierar beroende på vilken församling man tillhör. Den som inte är medlem i Svenska kyrkan betalar inte kyrkoavgift utan endast begravningsavgift.
Kommunens externa kostnader består av varor och tjänster vi köper från andra aktörer. Personalkostnaderna är den absolut störst kostnaden för kommunen följt av material och tjänster. Kommunen har också kostnader för bidrag. Det är bl a försörjningsstöd, bidrag till föreningar och stiftelser och läns- och lokaltrafik som ingår här. Avskrivningar och finansiella kostnader från upplåning härrör sig från de investeringar i anläggningstillgångar som kommunen gör.
Fördelning av resurser
Som lagstiftare bestämmer regering och riksdag vad en kommun får och inte får göra. I övrigt har kommunerna fri rätt att bestämma, genom så kallat kommunalt självstyre. Självstyre grundar sig på demokrati och medborgarens möjlighet att påverka kommunala beslut.
Vissa verksamheter ansvarar kommunen för eftersom det är bestämt i lagen. Inom andra områden har kommunen själv valt att erbjuda en service därför att den bedöms som viktig för invånarna och kommunen
Befolkningsutvecklingen och befolkningens ålderssammansättning ger olika behov av kommunal verksamhet och påverkar i hög grad planering och resursfördelning.
Nämndernas finansiering