Luleå kommun logo

Kultur- och fritidsverksamhet

Det övergripande målet för kommunens arbete under coronapandemin är att skydda riskgrupper samt att upprätthålla samhällsviktig verksamhet. Här hittar du aktuell information om det som gäller för kultur- och fritidsverksamheten.

Uppdaterad information 2021-05-11 klockan 08:00

Turistcenter och biljettkassan återöppnar

Nu öppnar Turistcenter och biljettkassan i Kulturens hus igen för fysiska besök. Maxgräns på antal samtida besökare gäller och besökare uppmanas hålla avstånd och använda handsprit.

11 maj återöppnar Turistcenter. Här finns Turistcenters aktuella öppettider

12 maj återöppnar biljettkassan. Här finns biljettkassans aktuella öppettiderlänk till annan webbplats

-----------------------

Kultur-och fritidsanläggningar stängda tills vidare

Med tanke på det svåra smittläget i länet och Luleå väljer nu Luleå kommun att förlänga stängningen av flera kultur-och fritidsverksamheter tills vidare.

Tidigare har datumen för de stängda verksamheterna flyttats fram två veckor åt gången. Men från 16 april gäller beslutet tills vidare, tills smittläget är bättre.

Detta gäller nu för kommunens kultur-och fritidsverksamhet:

Idrottsanläggningar inomhus

 • Även om sport- och badanläggningar nu går under begränsningsförordningen är smittspridningen i Luleå fortsatt hög. Därför fortsätter kommunen hålla inomhusanläggningar stängda då det lätt sprids smitta och är svårt att hålla avstånd under fysisk aktivitet samt i omklädningsrum och duschar.
 • Öppna enbart för träning för de födda 2002 och senare. Pandemilagen reglerar hur många som samtidigt får vistas i anläggningarna.
 • Elitidrottare och skolornas simundervisning tillåts som tidigare i kommunens anläggningar.
 • Badhusen fortsatt stängda för allmänheten.

Bibliotek

 • Alla kommunens folkbibliotek är öppna men med begränsningar. Enbart korta ärenden tillåts och begränsat antal besökare gäller. Detsamma gäller under meröppettid för de besökare som har egen tagg till lokalerna. Öppettider och mer info finns på bibblos egen webblänk till annan webbplats

Fritidsgårdar

 • Mötesplats Navet håller öppet enbart öppet för unga i gymnasieåldern men med begränsat antal besökare.
 • Fritidsgårdarna håller öppet men med begränsat antal besökare.

Kulturens hus

 • Stadsbiblioteket öppet med begränsat antal besökare.
 • Alla evenemang i Stora och Lilla salen i Kulturens hus inställda.
 • Konsthallen öppen med begränsat antal besökare.
 • Konferensverksamheten öppen för externa gäster efter anpassningar i samråd med kund
 • Mer information på Kulturens hus egen webblänk till annan webbplats

Gammelstads kyrkstad och Hägnan

 • Visitor Center förblir stängt.
 • Friluftsmuseet Hägnan arrangerar inga aktiviteter men området är öppet.

---------------------------------

Konsthallen öppnar med anpassningar

Torsdag 25 mars 2021 återöppnar Konsthallen i Kulturens hus. Öppningen är i linje med de nya ändringarna i begränsningsförordningen och sker med stora anpassningar. Exempelvis tillåts max 20 personer åt gången i den 500 kvadratmeter stora lokalen.

Konsthallen har inte varit öppen sedan december efter rekommendationer från regeringen om att hålla ej nödvändig verksamhet stängd. Men med begränsningsförordningen som nu gäller för bland annat museer och konsthallar kan en återöppning ske.

Öppningen sker efter dialog med smittskyddsläkare. Läs mer om Konsthallens anpassningar på Kulturens hus webb.länk till annan webbplats

----------------- 

Riskbedömning

Föreningar, privatpersoner eller företag som bokar kommunens lokaler/anläggningar måste göra en riskbedömning. Detta gäller både om du bokar regelbundna tider under en hel säsong eller enstaka tider.

Riskbedömningen är en e-tjänst där du som arrangör identifierar olika risker vid er sammankomst och hjälper er att anpassa och göra lämpliga åtgärder. Allt för att minska risk för smittspridning i samband med er sammankomst.

Arrangören är ytterst ansvarig för att arrangemanget följer myndigheternas råd och riktlinjer.

Detta gäller för föreningar:

• Inför säsongen måste föreningen göra riskbedömning för träningsverksamhet inklusive eventuella matcher/tävlingar.

• Det är föreningens ansvar att internt informera ledare och utövare om riskbedömningens resultat och vilka åtgärder som behövs för att minska risken för smittspridning vid varje tillfälle. Så att det är lätt för ledare, utövare och eventuell publik att göra rätt och känna sig trygg i verksamheten.

• Lokalbokningen tar kontakt med berörd förening som inte inkommit med riskbedömning inför säsongen.

• Vid förändrade restriktioner måste arrangören göra en ny riskbedömning. Blir det aktuellt kommer Lokalbokningen att skicka ut information om detta.

Detta gäller för enstaka tider (privatpersoner/företag)

• Gör en riskbedömning via e-tjänsten då du bokat kommunens lokal eller anläggning.

• Du som bokar tiden är ytterst ansvarig för att myndigheternas råd och riktlinjer under den bokade tiden följs. Samt att alla deltagare vet vilka åtgärder som behövs för att minska risken för smittspridning vid sammankomsten.

E-tjänst Riskbedömning av evenemanglänk till annan webbplats

Senast publicerad: 2021-05-11Senast uppdaterad: 2021-05-11