Luleå kommun logo

Kultur- och fritidsverksamhet

Här hittar du aktuell information om kommunens arbete och rekommendationer om coronaviruset. Det övergripande målet för kommunens arbete är att skydda riskgrupper samt att upprätthålla samhällsviktig verksamhet. Här hittar du aktuell information om det som gäller för kultur- och fritidsverksamheten.

Uppdaterad information 2020-08-31 klockan 12.00

Omklädningsrum återöppnar till viss del

Från onsdag 26 augusti återöppnar vi våra omklädningsrum i sporthallar och idrottsanläggningar. Detta då allt fler börjar boka in sig i våra lokaler igen och att det därför behövs mer utrymme för att undvika trängsel i korridorerna.

Vi rekommenderar även fortsättningsvis att du i första hand byter om och duschar hemma och endast använder omklädningsrummen för exempelvis ombyte av skor eller skridskor. Och vi ber även i fortsättningen badhusets gymkunder att byta om hemma.

Fortfarande gäller så klart individens och föreningens ansvar att hålla avstånd. Alla som vistas i våra lokaler ombeds att följa Folkhälsomyndigheternas rekommendationer.

Riskbedömning

Tills vidare gäller regeringens förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare. Arrangemang med färre deltagare får genomföras, men bör utföras på ett sätt som minimerar risken för smittspridning av coronaviruset.

I och med detta har Luleå kommun beslutat att föreningar, privatpersoner eller företag som bokar kommunens lokaler/anläggningar måste göra en riskbedömning. Detta gäller både om du bokar regelbundna tider under en hel säsong eller enstaka tider.

Riskbedömningen är en e-tjänst där du som arrangör identifierar olika risker vid er sammankomst och hjälper er att anpassa och göra lämpliga åtgärder. Allt för att minska risk för smittspridning i samband med er sammankomst.

Arrangören är ytterst ansvarig för att arrangemanget följer myndigheternas råd och riktlinjer.

Detta gäller för föreningar:

• Inför säsongen måste föreningen göra riskbedömning för träningsverksamhet inklusive eventuella matcher/tävlingar.

• Det är föreningens ansvar att internt informera ledare och utövare om riskbedömningens resultat och vilka åtgärder som behövs för att minska risken för smittspridning vid varje tillfälle. Så att det är lätt för ledare, utövare och eventuell publik att göra rätt och känna sig trygg i verksamheten.

• Riskbedömningen gäller fram till årsskiftet förutsatt att nu gällande rekommendationer från Folkhälsomyndigheten inte förändras.

• Lokalbokningen tar kontakt med berörd förening som inte inkommit med riskbedömning inför säsongen.

• Vid förändrade restriktioner måste arrangören göra en ny riskbedömning. Blir det aktuellt kommer Lokalbokningen att skicka ut information om detta.

Detta gäller för enstaka tider (privatpersoner/företag)

• Gör en riskbedömning via e-tjänsten då du bokat kommunens lokal eller anläggning.

• Du som bokar tiden är ytterst ansvarig för att myndigheternas råd och riktlinjer under den bokade tiden följs. Samt att alla deltagare vet vilka åtgärder som behövs för att minska risken för smittspridning vid sammankomsten.

Här hittar du e-tjänsten för riskbedömning.länk till annan webbplats

Kommunens utepooler

Den 29 juni öppnar Aronsbadet och Rånepoolen för säsongen, men flera anpassningar görs för att minska risken för spridning av coronaviruset. Bland annat kommer max 300 personer släppas in på områdena samtidigt.

Beslutet att öppna baden baseras på Folkhälsomyndighetens råd för att minska smittspridningen vid badplatserlänk till annan webbplats. I dessa står att smitta genom badvattnet bedöms som osannolik, samt att simhallar och bassänger inte omfattas av begränsningen på 50 personer. Däremot gäller fortfarande de allmänna råden om allas ansvar att förhindra smitta.

Om myndigheterna kommer med nya riktlinjer anpassas även kommunens utepooler efter dessa. Läs mer på Vårt Luleå.länk till annan webbplats

Inför ditt besök på kommunens badplatser

Nu sätts bryggor ut på de badplatser som kommunen ansvarar över. Men i dessa tider är det viktigt att vi alla bidrar till att minska risken för smittspridning, även på badplatserna. Kom därför ihåg att hålla avstånd till andra och ha god handhygien. På strandtoaletterna har vi tyvärr inte möjlighet att tillhandahålla handsprit och rinnande vatten så tänk på det inför ditt besök.

Vilka de kommunala badplatserna är hittar du här https://www.lulea.se/uppleva--gora/idrott-och-motion/bad/utomhusbad.html länk till annan webbplats

Simma lugnt!

Fem nya stödåtgärder till föreningar

Den 10 juni beslutade kultur-och fritidsnämnden om stödåtgärder till Luleås fotbollsskolor, Bushido Luleå Budoklubb samt Luleå handikappidrottsförening och deras verksamhet Summercamp.

Stödet är i form av att redan beslutade bidrag inte kommer återkrävas trots utebliven verksamhet 2020.

Nämnden sa även ja till hyresrabatter för företag eller organisationer som hyr lokal av kultur-och fritidsförvaltningen och fått ekonomiska problem med anledning av corona.

Läs mer om stödåtgärderna här.länk till annan webbplats

Fiskepremiär utan tävling i Hertsöträsk

Torsdag 11 juni är det dags för sommarens fiskepremiär i Hertsöträsklänk till annan webbplats. Men med anledning av coronaviruset så ställs den årliga fisketävlingen i samband med premiären in. Tisdag 9 juni- torsdag 11 juni planteras ädelfisk i Hertsöträsk men i år råder inget fiskeförbud under dessa dagar.

Luleå kommuns utomhusbad

Den 3 juni beräknas Folkhälsomyndigheten komma med riktlinjer gällande sommarens utebad. Vi återkommer efter det med mer information om vad som gäller för Luleå kommuns utebad, Aronsbadet och Råneåpoolenlänk till annan webbplats, 2020.

Nationaldagsfirandet ställs in

Luleå kommuns traditionella nationaldagsfirande i Luleå centrum, Råneå och på Friluftsmuseet Hägnan ställs in med anledning av Coronaviruset. Under nationaldagsfirandet är en av programpunkterna utdelning av Sverigenålar till nya svenska medborgare i kommunen. Eftersom firandet ställs in så uteblir även välkomstceremonin. Vi återkommer med mer information om när ceremonin kan hållas istället.

Gammelstads badhus begränsar antalet besökare

Från 9 maj begränsar Gammelstads badhus antalet besökare till max 50 personer, därefter införs ett kösystem. På Pontusbadet tillämpas kösystemet om personalen bedömer att det behövs. För att underlätta för besökaren kommer badhusen att uppdatera sina Facebooksidor med aktuell information en gång i timmen och vid kö. Så ett tips är att man innan sitt besök kollar Facebook eller ringer badhuset så man inte behöver stå i kö i onödan.

I Vårt Luleå kan du läsa mer om anpassningen för att minska smittspridningen.länk till annan webbplats

Återöppning av bibliotek och sommartider

Från 5 maj öppnar Porsöns samt Bergnäsets bibliotek igen. Porsöns bibliotek kommer hålla öppet tisdag klockan 10-12, 13-16 och onsdag klockan 10-12, 13-16. Bergnäsets bibliotek tisdag klockan 8:30-12 och onsdag klockan 8:30-12.

Sommartid på stadsbiblioteket
Stadsbibliotekets sommartider börjar gälla en månad tidigare än vanligt. Från 1 maj-31 augusti är öppettiderna måndag-fredag klockan 9-18 samt lördagar 11-16.

Stödpaket till Luleås föreningsliv

För att stötta Luleås föreningar har kommunen i dag beslutat om två åtgärder: Att det lokala aktivitetsstödet till idrottsföreningar inte ska minskas och att redan beviljade eller utbetalda kulturbidrag inte ska återkrävas.

I Vårt Luleå kan du läsa mer om stödpaketet.länk till annan webbplats

Åtgärder för att minska smittspridning vid motion och idrott

Flera idrottsanläggningars omklädningsrum stängs och andra anpassningar görs för att minska risken för smittspridning vid idrott och motion. I och med åtgärderna erbjuder kommunen föreningar möjligheten att fortsätta sina aktiviteter så säkert som möjligt.

Generellt – Information om hur vi tillsammans kan minska smittspridning sätts upp på alla kommunens anläggningar.

Badhusen – Simskolor och babysim ställs in. Kunderna återbetalas till fullo och kontaktas via e-post. Vidare uppmanas gymkunder att byta om och duscha hemma för att minska antalet personer i badhusens omklädningsrum. För badgäster så låses en hel del skåp i omklädningsrummen för att hjälpa besökare att hålla avstånd och bubbelpoolen i Gammelstads badhus stängs av.

Idrottsplatser och friluftsliv – Omklädningsrummen på Nyabvallen stängs av både vid träning och match. Spelare och aktiva hänvisas till att byta om hemma. Värmestugan vid Ormbergsbacken samt vid skidspåren på Ormberger stängs av för allt annat än toalettbesök.

Ishallar – Sunderby ishall hålls öppen enligt plan fram till 30 april, men med anpassningar: Inga matcher eller tävlingar får anordnas, enbart aktiva och ledare som ska träna får vara i hallen, uppvärmning innan träning ska ske utomhus, omklädningsrum stängs, träningstider förkortas med 10 minuter för att skapa utrymme mellan träningarna. Övriga ishallar är redan stängda för säsongen.

Övriga hallar – Inga matcher får anordnas i kommunens sporthallar. Omklädningsrum stängs i de sporthallar andra toaletter finns tillgängliga. I Arcushallen hänvisas föreningar att använda A-porten för ingång och B-porten för utgång för att minska antalet personer som möts i dörren.

Att anpassningarna efterföljs är på individens och föreningarnas ansvar.

Ändrade öppettider konsthall och biljettkassa Kulturens hus

Med anledning av färre kunder och besökare till Kulturens hus ändras tillfälligt öppettiderna i Konsthallen och biljettkassan från måndag 6 april. Stadsbiblioteket fortsätter ha sina vanliga öppettiderlänk till annan webbplats, detsamma med Turistcenterlänk till annan webbplats. Husets restaurang Craft n’ Draft har öppet som vanligtlänk till annan webbplats, men under helgerna hänvisas fika- och restaurangbesökare att gå in via trappen på utsidan Kulturens hus (till vänster om huvudentrén).

Biljettkassans öppettider från 6 april:
Måndag, tisdag 10-15
Onsdag 10-18
Torsdag, fredag 10-15
Lördag, söndag stängt

Konsthallens öppettider från 6 april:
Måndag stängt (ordinarie stängt)
Tisdag – Fredag 12-16
Lördag, Söndag stängt

Anpassning av verksamhet i Arcushallen från 31 mars

I Arcushallen vistas mycket folk samtidigt, framförallt under vardagskvällar. I och med den nya förordningen* som kom i fredags har Luleå kommun valt att göra vissa anpassningar för att minska risken för smittspridning, mot bakgrund av nedanstående:

”Fysisk aktivitet är bra för folkhälsan, idrott och träning ska därför fortsätta, anser Folkhälsomyndigheten. Träningar, matcher eller lokala cuper behöver inte ställas in med anledning av epidemin, och gym, simhallar och idrottshallar kan hålla öppet.

Däremot kan aktiviteterna behöva anpassas för att minimera riskerna för smittspridning.”

Läs här vad som gäller för Arcushallen från tisdag 31 mars.

* Regeringens beslutade om att ytterligare begränsa möjligheten till allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Beslutet gäller från 29 mars och begränsningen innebär ett maxantal på 50 deltagare.

Ändrade öppettider på bibliotek och stängda bibliotek

Biblioteken i Luleå följer expertmyndigheternas rekommendationer och personalen stannar hemma om de känner symtom. För att ändå kunna hålla Stadsbiblioteket och Råneå bibliotek öppna som vanligt flyttas personal tillfälligt om. Det innebär att övriga bibliotek får begränsade öppettider eller stänger helt, i ett första skede mellan 30 mars och 30 april.

Från måndag 30 mars gäller detta:

Porsöns och Bergnäsets bibliotek:
Stängda

Kvinnobiblioteket Björkskatan samt biblioteken på Hertsön och Gammelstad:
Måndag kl 15-19
Tisdag, onsdag och fredag kl 9-13
Torsdag kl 13-16

Stadsbiblioteket och Råneå bibliotek:
Öppna som vanligt

Bokbussarna:
Går som vanligt

Program på bibliotek och i konsthall pausas

Från måndag 23 mars pausar vi programverksamheten på Luleås bibliotek, som bokcaféer, språkträffar med mera. Detsamma gäller programverksamhet i konsthallen, undantaget konstvisningar som fortsätter som vanligt.

Orsaken är att vi värnar om att kunna hålla våra bibliotek och vår konsthall öppna och fokuserar just nu på att bemanna verksamheternas ordinarie öppettider.

Äldre får pausa badkort

Våra kommunala badhus får frågor om kunder över 70 år kan pausa sina badkort under tiden smittan råder. Då Folkhälsomyndigheten rekommenderar människor över 70 år att begränsa sina sociala kontakterlänk till annan webbplats går det bra att pausa sitt badkort för den målgruppen, även om badhusen är öppna som vanligt. Korten kan i nuläget pausas fram till sista april 2020 för dig som är 70 år eller äldre. Kontakta ditt badhus genom telefon 0920-45 30 00.

Navet, mötesplatsen för unga

Navet, Luleås mötesplats för unga mellan 16-20 år, flyttar från 18 mars över sin verksamhet till den digitala världen för en tid framöver. Detta som en följd av beslutet att Luleås gymnasieelever, Navets målgrupp, ska gå över till distansundervisning. Här kan du läsa mer om Navets digitala verksamhet.länk till annan webbplats

Tidigare stängningsdatum för ishallar

Ishockeyn har avbrutit allt seriespel med anledning av coronaviruset vilket gör att behovet att träna på is har förändrats. Därför har Luleå kommun, tillsammans med Luleå hockey som svarar för driften av Coop Arena, beslutat att ishallarna vid Coop Arena kommer få tidigarelagda stängningsdatum för säsongen.

Med det påverkas allmänhetens åkning och även tillgängligheten i Sunderbyns ishall, dit konståkningens träningstider flyttas. Här kan du läsa vilka datum de olika ishallarna stängs och var och när vi erbjuder allmänhetens åkning.

Senast publicerad: 2020-08-31Senast uppdaterad: 2020-08-31