Pressbild på Lenr´tica Ericson, kommunstyrelsens ordförande

Chatt om befolkningstillväxten i Luleå

På fredag den 8 april mellan 12:30 och 13:30 kan du ställa dina frågor till Lenita Ericson, kommunstyrelsens ordförande.

Frågan hon ställer till er denna gången är: Vad du tycker är viktigt för att öka befolkningstillväxten.

Och hon är extra nyfiken på vad du tror lockar unga kvinnor att stanna här eller flytta hit? Forskning visar att bland annat öppenhet, dvs avsaknad av alltför begränsade normer, och estetik är viktigt för unga kvinnor. Vad tror du?

Chatten öppnar för frågor redan kl. 11:00 samma dag som chatten startar. Denna chatten är tredje delen av en serie chattar under våren.

 • Hej Lenita! Vi flyttade från storstaden till den trygga byagemenskapen utanför Luleå tätort och är så nöjda! Begriper inte att ni inte ser vilken skatt ni har i dessa mysiga byar med nära till skola och natur! Vi ser ingen anledning att bo kvar här i norr om ni fortsätter att stänga byaskolor på det här viset. Luleå stad är en av de tråkigaste jag har skådat och en ny stadspark löser knappast det problemet. Nej, det Luleå kan konkurrera med är natur, friluftsliv och en levande landsbygd.

 • Nu är det 5 minuter kvar på chatten. Vi håller på att svara på de sista frågorna som kommit in!

 • Jag skulle vilja att kommunen tillsammans med besöks och evenemangs näringen la in en kraftstöt på att få till mer evenemang runt om i kommunen! Året runt, tex någon form för en vinterfestival och evenemang på sommaren också!

  • Hej Hans, Det vill vi också. Därför har vi nyligen tagit fram en ny evenemangsplan. Vårt nya bolag Luleå Business Region har ett uppdrag att arbeta med större evenemang. Vi är ju en fantastisk evenemangskommun och det ska vi fortsätta vara och utveckla.

 • Lika viktigt som att locka människor till kommunen är att få människor att stanna kvar! Hur ser du på möjligheten att få unga familjer att stanna kvar i byarna? Tror du att tillgång till skola och dagis spelar roll?

  • I alla tider har skolskjutsar varit en förutsättning till att bo på landsbygd. Alla platser på landsbygden har inte en skola när intill. Själv har jag vuxit upp i en liten by som heter Karesuando. Där hade vi en centralskola, men de flesta av mina klasskompisar åkte en bra bit varje dag.

 • Hej! Jag hörde via media att linjenätet i kollektivtrafiken inte är uppdaterad på 14 år? Vore det inte på tiden att se över LLT och kollektivtrafiken i kommunen. Det skulle ju bli enklare att skicka iväg barn eller vi som inte har bil till kompisar och aktiviteter om linjenätet förbättrades? Samt varför inte starta ett samarbete med Boden om kollektivtrafik för att göra kollektivtrafiken mer kostnadseffektivt och det sättet få ner priserna och fler som åker kollektivt? Vi är ju på godväg med pendeltåget!

  • Hej Linnea! Ja, det börjar nog bli dags för det och det förs diskussioner om detta. Sedan finns det säkert olika åsikter om hur ett förbättrat linjenät skulle se ut. Det är något vi behöver att ett fördjupat samtal med invånarna om.

  • Kostnader för att åka buss bör ses över. Det är främst kvinnor som åker buss och kvinnor har oftast lägre löner. Jag gjorde en beräkning som visade att det var billigare för mig och mina kollegor att ta bil till och från jobbet varje dag (varsin bil, olika stadsdelar) än att åka lokaltrafik. Samt detta med överfulla bussar vissa tider är inte ok (speciellt inte nu!)

  • Linjerna bör ses över. Just nu går ingen lokaltrafik ut till Hällbacken där många nu bosätter sig. Man får isf åka lokaltrafik från sitt område in till centrum och sedan byta till länstrafik. Det är hutlöst dyrt och tar väldigt lång tid!

 • Har svårt se hur man ska få en levande landsbygd samtidigt som ni vill lägga ner dom flesta skolor utanför centralorten. Att det finns tillgång till skola är ju nått som viktigt om du har barn i skolåldern. När skolorna läggs ner så dör ju ofta byarna.

  • Hej Levande landsbygd, Jag förstår att det kan bli känslan i den by vars skola läggs ner. Jag ser också att det finns många levande byar utan skola. Jag tänker att det är otroligt viktigt att vi stärker upp våra samlande byar ordentligt.

 • Många kvinnor vill starta eget och skulle behöva starta-eget-bidrag. Dock är reglerna så (enligt Arbetsförmedlingen Luleå) att bara om man bor i vissa områden så får man detta bidrag. Dvs en person med bra ekonomi på Hertsön får bidrag medan en med sämre ekonomiskt läge i ett område närmare centrum inte får bidrag. Hertsön ses som ett utsatt område fick jag höra medan om man bor närmare centrum räknas det som om man har det bra. Varför denna orättvisa? Att bara utgå från område och inte individens situation är absurd. Man kan vara fattig och bo i områden närmare centrum!

  • Hej Anna, Det är helt och hållet Arbetsförmedlingen som administrerar detta och inget som kommunen styr över. Personligen skulle jag gärna se att man nationellt såg över huruvida dessa bidragssystem kommer kvinnor och män lika till del. Och på ett jämlikt sätt, vilket jag tror att kriterierna till viss del försöker åstadkomma.

  • Att utgå från stadsdel gör att många kvinnor inte kan starta eget tyvärr. Vilket gör att vi får fler arbetslösa i kommunen.

 • Hörde att stadsparken skulle göras om för ett antal miljoner kronor och att staten ger kommuner pengar till kommuner för att de ska kunna anställa sommarjobbare. Kan inte sommarjobbare göra om i parken? och på så sätt spara pengar?

  • Hej Anna, Det är verkligen en bra satsning från staten. Vi har sedan flera år många sommarjobbare som jobbar inom parkverksamhet och gör ett fantastiskt arbete. Det handlar mest om skötsel och kanske inte sådant som handlar arbetsuppgifter på byggen etc. Men det var en intressant tanke som jag tipsar projektet om.

  • Behöver parken byggas om så pass mycket? Är det inte bättre skjuta på projektet och använda pengarna till hemtjänsten och skolan just nu?

  • Hej Anna, Vi behöver klara av att både ha en fin och attraktiv offentlig miljö och samtidigt fortsätta ha god kvalitet inom omsorgen.

 • Trenden som växer sig allt större, att unga tjejer väljer ett liv på landsbygden, hur ska Luleå kommun vara intressant för den gruppen?

  • Hej Lantliv, Det är en trend jag har hört talas om, men inte läst så mycket om ännu. Jag vill gärna lära mig mer om den. Tänker mig att satsningar på gröna näringar och ökad självförsörjningsgrad skulle kunna bidra. Men som sagt detta är något jag vill lära mig mer om.

 • 1. Hur ligger vi till med den nya vatten försörjningen till Råneå tidsmässigt mm. 2. Sen har jag min käpphäst kommunikationerna till Råneå då menar jag tätheten och inte minst prismässigt Varför inte göra så att LLT kortet gäller med Länstrafiken. Bägge dessa frågor är viktiga för att kunna locka hit människor.

  • Hej Anders, 1. Det är jag tyvärr inte helt uppdaterad på tidsplanen för den. Jag får tyvärr hänvisa dig till stadsbyggnadsförvaltningen. 2. Jag tror att du kan åka på ditt LLT kort även på Länstrafiken om du använder en så kallad reskassa. Kolla med LLT. Jag tror som du att det är viktigt att det ska kännas enkelt att resa kollektivt och att byta mellan.

 • Hur ser befolkningsutvecklingen ut hittills i år?

  • Hej C, Vi är hittills i år ungefär lika många som vid årsskiftet, dvs 78100 personer. Befolkningsökningen brukar komma under hösten.

 • Jag är en hemvändare från Stockholm. Det nära och inkluderande småstadslivet var avgörande för att flytta HEM och skaffa familj. Jag upplever dock ett minskande fokus på en levande landsbygd - den huvudsakliga orsaken till att vi valde Luleå. Hur ser er handlingsplan för landsbygden ut?

  • Hej Ann-Sofi, Vi har vad jag vet ingen särskild handlingsplan för landsbygden. Vi tar succesivt fram utvecklingsplaner för olika delar av kommunen. Råneå har en. Jag tycker att vi har en mycket levande landsbygd men många aktiva föreningar som gör ett fantastiskt arbete. Via kommunen får man stöd att bedriva sin verksamhet. Jag tror att vi både kan ha ett fint stadsliv och en levande landsbygd. Ser ingen motsättning i det.

  • Finns det skolor och förskolor på landsbygden och utkanterna av kommunen i framtiden?

 • Vad gör ni konkret för att locka tillbaka utflyttade tjejer till Luleå?

  • Hej Emma, Några saker är att se till att alla pengar till föreningslivet fördelas jämställt, att vi aktivt driver ett offensivt jämställdhets arbete och att vi synliggör vår breda arbetsmarknad. Men jag vill också säga att jag inte tycker att vi gör tillräckligt. Jag vill att vi behöver gör mer! Vad tycker du vi borde göra?

  • Du bollar tillbaka frågan till mig? Oj, nu blev jag ställd. Jag önskar så klart närhet till det mesta, uteliv, vänner, föreningar. Billigt boende nära allt.

  • Ser nu att du skriver att du tycker att ni inte gör tillräckligt. Vad är det du menar med det? Tankar du har?

  • Hej Emma, Ja det är i samtal med varandra de bästa lösningarna kommer. I Luleå har vi till stor del nära till det mesta. Känner du att det finns det uteliv du skulle önska?

  • Ja, eftersom det är för många som flyttar så behöver vi göra mer. En sak som jag tänker på mycket är vilka normer vi har i samhället. Jag tror att vi behöver bredda normer och bli mer öppna för att vi alla är olika. Global forskning har också visat att det är något som just gruppen unga kvinnor uppskattar.

  • Jag trodde jag skulle få svar på mina frågor. Du besvarar mina frågor med en frågor. Trist tycker jag. Vad tycker du?

  • Du pratar om normer och att öppna för att vi alla är olika. Vad gör Luleå för att prata om normer? I vilka fora gör ni det? Vad gör Luleå i form av global forskning: Vill gärna ha lite konkretare svar ifrån dig.

  • En sak jag kom att tänka på är tryggheten. Jag känner att den saknas i Luleå. Finns det något ni kan göra för att unga kvinnor (och äldre kvinnor) ska känna sig tryggare när de går hem/tar nattbuss från något evenemang/bio/spelning osv?

  • Många unga kvinnor (och äldre) känner sig inte trygga på väg hem (vare sig de går eller åker nattbuss) från evenemang/bio/spelning. Vad kan ni göra för att förbättra det ?

  • Hej Emma, Här kommer några exempel: Samarbete med RFSL, internt arbete som pågår inom alla våra förvaltningar, skolor och förskolor arbetar med likabehandling. Dessutom var vi med och arrangerade Sveriges största jämställdetskonferens Forum Jämställdhet 2019. Jag är nyfiken av naturen och vill gärna ha dialog i stället för envägskommunikation.

  • Hej A, Luleå är och har varit under många år en trygg stad med tanke på storleken, men det är klart att vi alltid kan göra mer. Belysning är exempelvis en sak vi kan jobba mer med.

  • Enligt statistiken har vi hög andel våldsbrott mot kvinnor (med tanke på befolkningsantal). Vad tänker ni att man kan göra för att minska dem (förutom att tända lampor) ?

 • Hur göra man en stad attraktiv för unga nu för tiden? Ja, det är inte svårt. bygga högt, modernt och koppla ihop alla bostadsområden. Luleå ser ut som en stor by därför vi unga väljer flyta till riktiga städer.

  • Hej T.R, Vi behöver nog göra många saker. Bygga mer stadskänsla, mer utbud (att göra) för unga, intressanta jobb och billiga bostäder. Men också att vi har ett öppet samhälle där man får vara precis den man är.

 • Kan jag flytta tillbaka till Luleå efter all turbulens i massmedia? Kommer ni att satsa på kulturen i kommunen? Hur påverkas Luleå av covid-19?

  • Hej Lyhörd! Självklart ska du flytta tillbaka till Luleå. Vi har en stolt tradition att satsa på kulturen i Luleå och det ska vi fortsätta att prioritera. Vi vet inte ännu fullt ut hur vi påverkas av Covid-19, men troligt är att det kommer att krävas allt tuffare prioriteringar närmsta tiden.

 • Vilka områden i Luleå tycker du skall ta del av kommunens resurser för att öka befolkningstillväxten? Vilka områden skall jag undvika?

  • Hej Landsbygd, Jag tycker inte du ska undvika något område. Du ska hitta ett som passar just dig. Eftersom vi inte varje år kan lägga resurser exakt på alla stället så kan de se olika ut mellan åren. Övertid ska resurserna läggas på ett sätt så att vi kan växa i både stad och land.

  • Jag upplever att kronan fått mycket resurser över lång tid medan övriga Luleå får stå tillbaka. Är det bra att lägga alla ägg i samma korg?

  • Vad jag har läst i sociala medier försöker ni flytta landsbygden in till centralorten. Var allt det fake news?

  • Hej Mattias, Eftersom Kronan är en helt ny stadsdel så är det naturligt att det initialt går mycket resurser dit. Men vi gör även saker på andra områden. Exempelvis Dalsbo och olika förtätningsprojekt runt om i kommunen.

  • Hej Landsbygd, Hur tänker du det konkret skulle gå till att flytta landsbygden till centralorten?

 • Jag tycker det är viktigt med trygghet på väg till arbete. Kvinnor använder kollektivtrafik i större utsträckning än män och det känns inte säkert i rådande pandemi. Vissa tider är bussarna fulla (i måndags var det 19 andra personer på samma busshållplats! och det är varje dag vid samma tid). Avstånd är inte möjligt. Sedan fortsätter LLT med biljettkontrollanter (andra städer har dragit in dem pga smittrisk) och dessa flyttar sig inte från gången då man ska gå ut så resenärer tvingas tränga sig förbi. Vad gör ni för att påverka LLT att tänka på smittrisk och följa rekommendationer från Folkhälsomyndigheten? Jag efterlyser en fungerande kollektivtrafik i kriser

  • Hej Anna, Kollektivtrafiken har verkligen drabbats hårt av den här smittspridningen. Jag vet att LLT jobbar hårt med detta och jag vidareförmedlar dina tankar till dem.

  • Enda saken de infört är att man inte kan gå in längst fram i bussen vid föraren. Jag ser inte alls att de jobbar hårt med detta. De kan inte ens sätta upp skyltar på lätt svenska och lätt engelska för att informera om rekommendationer (hålla avstånd, inte åka när man är sjuk). Färre kan åka kollektivt pga att LLT inte följer restriktioner. Många jag känner väljer bil istället för att trängas på en full buss eller med biljettkontrollanter som står i gångarna när man ska gå ut. Vill de behålla resenärer borde de göra förändringar som gör att alla har möjlighet att åka buss. Vi vill inte åka buss idag pga att det inte går att hålla avstånd vissa tider så då tappar LLt resenärer.

 • Hej! Jag tycker kommunen borde satsa mer på att behålla studenterna som redan har flyttat hit, istället för att försöka locka till sig så många hemvändare (det är också viktigt såklart!) Men nu när så många yngre redan finns ute på Porsön borde man ju satsa betydligt mer på att få in dem i Lule-värmen, då de känner sig isolerade och inte speciellt inkluderad i kommunen! Finns jättemånga insatser att göra där, allt från större till mindre stadsbyggnads projekt, så som den mycket omtalade, men uteblivna omvandlingen av Porsön? samt bygga ihop Porsön och Luleå centrum mer. Man bör också utveckla centrum till att kunna va mer levande/attraktivare med handel, evenemang, restauranger och parker/promenader längs vattnet! Samt att få hit fler företag och attraktiva arbetsgivare inom nya industrier, mer data och IT tex.

  • Hej Niklas, Tack för dina kloka inspel! Håller med dig att vi behöver göra både Porsön och centrum mer attraktiv för unga. Som jag har förstått det så är en del i varför Ltu är lockande för många studenter från hela Sverige att de har ett tydligt och livligt campus.

  • Vart kan man läsa mer eller hitta info om framfarten för Porsön? Har projektet/visonerna helt stannat av?

  • Hej, utvecklingplan Porsön hittar du på lulea.se här: https://www.lulea.se/kommun--politik/hallbar-utveckling/vision-lulea-2050/hallbara-stadsdelar-och-byar/utvecklingsplan-porson.html?qs=utvecklingsplan Eller sök på utvecklingsplan porsön.

 • Hej. Kvinnor tjänar oftast mindre män och därför är billigt boende extra viktigt. Vad gör ni för att se till att unga ska ha råd att flytta hemifrån? Många talar om avsaknaden av billiga boenden. Vad gör ni åt det? För kvinnor finns ett glastak. De har svårare nå höga positioner trots att de har högre utbildning/erfarenhet än män. Vad gör ni för att kvinnor ska ha lika stor möjlighet till utveckling i Luleå som män har?

  • Hej Anna, Vad gäller bostäder så är det viktigaste att öka tillgången till bostäder. Så länge bostadsbristen är alltför stor så kommer tyvärr hyrorna att vara allt för höga. Att aktivt jobba för att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sitt eget liv är superviktigt. Det måste vill alla bidra till. Att fördela makt och resurser jämställt är ett av de fyra målen för mandatperioden. Du hittar mer info om det arbetet på hemsidan.

  • Vad gör ni åt bostadsbristen och brist på billiga bostäder? Vad jag förstår har ni sålt ut mycket lägenheter och därmed bidragit till brist på billigt boende.

  • Anledningen till varför vi sålde en del av Lulebos bestånd var att få hit nya fastighetsägare som också har resurser att bygga nya bostäder. På så sätt ökar antalet bostäder. Det har vi lyckats med. Nu gäller det verkligen att den utvecklingen håller i sig trots Corona.

  • De privata hyresvärdarna var inte särskilt bra (bodde hos två olika), dåligt underhåll och hög hyra. Därför flyttade jag

 • Hej! Välkomna till chatten. Om ca 15 minuter kör vi igång. Vi har tid fram till 13:30 denna gången och kommer ge gärnet för att svara på allt som kommer in. Tänk på att hålla god ton och fråga på!

Kom ihåg att vi inte kan ta emot långa uppsatser som frågor i detta formatet på grund av tidsbrist, så håll din fråga så kort du kan så är chansen större att du får ett bättre svar. Vi använder förhandsmoderering när det gäller chattar. Givetvis kan du vara anonym.

Senast publicerad: 2020-09-28Senast uppdaterad: 2021-08-26