Undvik silver i kläderna

Silver i sportkläder tvättas ur efter bara några tvättar. Det visar helt nya laboratorieanalyser som Svenskt Vattens publicerar i rapporten ”Silverläckan”.

- Det är oroväckande. Silvret sköljs ner i avloppsvattnet och utgör ett allvarligt hot mot såväl vattnets kretslopp som bottenlevande organismer i sjöar och hav, säger Anders Finnson, miljöexpert på Svenskt Vatten.

Luleås VA-Chef Petra Viklund om silver i kläder

– Det silvret som kommer in till reningsverket kan vi inte rena bort. Det är en tungmetall, det anrikas antingen i slammet så det sprids på åkrar eller så åker det ut i vattendrag, säger Petra Viklund.

Sändning i Sveriges Radio Norrbotten länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterPublicerat fredag 2 november kl 14.34 

Undvik kläder som behandlats med silver

Svenskt Vatten har låtit analysera så kallade luktfria sportkläder som behandlats med silver. Efter tio maskintvättar hade 31-90 procent av silvret i kläderna läckt ut.

- Undvik kläder som behandlats med silver. De ställer till stora framtida problem i miljön och eftersom silvret tvättas ut är det helt meningslöst att köpa dessa kläder, säger Anders Finnson.

Antibakteriellt silver är giftigt. Det klassas därför som en biocid av EU. Silver toppar Kemikalieinspektionens lista över farliga ämnen i miljön. Mycket av silvret samlas idag på sjöbottnar där det utgör ett stort hot mot bottenlevande organismer.

Vi vet idag att antibakteriellt silver från behandlade textilier är den största kända källan till silver till reningsverken. Mängden silver in till reningsverken måste minska med mer än hälften för att vattnets kretslopp ska vara hållbart på sikt. Antibakteriellt silver i kläder ökar alltid mängden silver till reningsverken - dessa kläder driver alltså på utvecklingen åt precis fel håll.

- Vi vill inte ha silvret i avloppsvattnet utan det enklaste och bästa för miljön är förstås att låta bli att köpa kläder med silver, säger Lars Brännvall chef för avloppsreningsverket på Uddebo i Luleå.

- Vi ska alltid arbeta för att ta bort föroreningarna vid källan, därför måste handeln redan nu börja med att fasa ut alla sina silverbehandlade textilier - det är en fråga om en hållbar framtid.

Anmäler butiker

Film - har du gift i dina träningskläder?

Butiker som säljer kläder med biocider, alltså giftiga ämnen, är skyldiga enligt lag att märka plaggen tydligt. I Svenskt Vattens rapport framgår att flera butiker slarvar med märkningen. Svenskt Vatten kommer därför att anmäla dem till Kemikalieinspektionen.

Läs rapporten, ”Silverläckan”länk till annan webbplats.
Read the report, "Silver Leaching - A Report on Silver in Sportswearlänk till annan webbplats".