Lätt att spola rätt

Det finns många saker som inte hör hemma i de kommunala ledningarna, till exempel olja eller för mycket fett.

Vatten från toalett, disk, bad, dusch, tvätt eller liknande får aldrig avledas till dagvattenledning och avfallskvarnar får inte anslutas till de kommunala ledningarna i Luleå kommun.  

Miljöfarliga ämnen

Avloppsreningsverk är inte byggda för att rena miljögifter. Därför har det på senare år blivit allt svårare att hålla jämna steg med de ökade utsläppen av miljögifter. Den enda långsiktigt hållbara lösningen är att arbeta förebyggande och minska användningen av miljögifter i samhället. I detta arbete behöver vi din hjälp.

  • Tänk på att inte överdosera tvätt- och diskmedel.
  • Försök köpa miljömärkta varor, titta efter Bra Miljöval, Svanen och EU-blomman.
  • Kemikalier och lösningsmedel lämnas till återvinningscentral eller miljöstation.
  • Överblivna mediciner lämnas till Apotek, så de inte hamnar i avloppet eller soptunnan.

För att se mer exakt vad som är tillåtet för vissa ämnen kan du klick dig vidare här till riktvärdeslistan.

 

Fynd i Luleås avloppsrör, inte konstigt det blir stock ibland!

 

Vattentips

Du har väl alltid längtat efter att känna dig som en superhjälte!?! Att allt du gör i vardagen ska förvandlas till superhjälteuppdrag och applåder skall runga närhelst du tar tag i diskberget, tvättberget eller dammsugaren. Nu har du chansen!

Här får du 20 tips på hur just du kan dra ditt strå till stacken och bli en vattensuperhjälte.

Tips 1. På toaletten

Spola bara ner kiss, bajs och toapapper i toan. Tops och annat skräp hör inte hemma här. Skräpet orsakar dyra och besvärliga stopp i pumpstationer och ledningar.

Tips 2. I köket

Torka av fettet ur stekpannan med hushållspapper efter att du använt den. Då minskar risken att fettet fastnar i ledningarna och orsakar  stopp i avloppet. Överbliven olja efter matlagning häller du i en petflaska och slänger i det brännbara avfallet.

Tips 3. I garderoben

Textilier är den grupp av varor som innehåller flest miljögifter. När du tvättar kläderna hamnar dessa i avloppsvattnet. Att minska klädinköp och handla på secondhand är bra tips liksom att titta efter miljömärkta textilier.

Tips 4. På toaletten

Spola inte ner kemikalier eftersom reningsverken inte kan ta hand om det. Lämna istället förbrukade eller utrensade kemikalier på återvinningscentralen.

Tips 5. I köket

Överdosera inte diskmedel. I Luleå har vi ett mjukt vatten. Testa att halvera rekommenderad dos på diskmedelspaketet. Disken blir lika ren och du sparar både miljön och dina inarbetade slantar.

Tips 6. I affären

Välj miljömärkta produkter för att sköta om både dig och ditt hem, så minskar mängden kemikalier som cirkulerar i vattnet. Kika efter Svanen och Bra miljöval i butiken.

Tips 7. I affären

Köp inte tandkräm eller deodorant som innehåller triklosan. Triklosan är bevisat mycket giftigt för fisk och andra vattenlevande organismer.

Tips 8. I tvättstugan

Överdosera inte tvättmedel. I Luleå har vi ett mjukt vatten. Använd lägsta rekommenderade dos på tvättmedelspaketet. Överdosering ger inte renare tvätt utan bara smutsigare älvar och vattendrag!

Tips 9. Vid renovering

Välj miljöanpassad inom- och utomhusfärg när du målar. När du målat klart stryk bort det mesta av färgen från penseln på papper och släng i soporna. Är färgen vattenbaserad kan du skölja bort det lilla som är kvar under kranen. Oljebaserad färg tvättar du bort med lacknafta. Färgresterna samt använd lacknafta lämnar du på återvinningscentralen.

Tips 10. I städartagen

Dammsug ordentligt! Det minskar påverkan av bromerade flamskyddsmedel, ftalater och polyfluorerade föroreningar via inandningsluften och mängden miljögifter som spolas ut med skurvattnet.

Tips 11. På toaletten

Häll inte ut överblivna läkemedel i avloppet. De kan innehålla miljöfarliga ämnen som inte kan renas bort i avloppsreningsverket. Lämna tillbaka dem till valfritt apotek som dessutom har särskilda påsar du kan använda för returen.

Tips 12. I städartagen

Använd inte onödigt starka rengöringsmedel som klorin när du städar. Det räcker med såpa, diskmedel eller miljömärkta rengöringsmedel. Om du städar med trasor och moppar i mikrofiber så behöver du inte använda rengöringsmedel alls. Bara lite tvättmedel när du rengör dem.

Tips 13. På garageuppfarten

Tvätta inte bilen hemma på uppfarten eller gatan! Där rinner de farliga ämnena på bilen och rengöringsmedlen rakt ut i naturen och det kan vara olagligt, här kan du läsa mer om biltvättning hemma. På biltvätten finns däremot speciell utrustning som renar vattnet från oljerester, tungmetaller, föroreningar, kemikalier och tensider.

Tips 14. På toaletten

Spola inte ner snus och cigaretter i toan. Snus och cigaretter innehåller tungmetaller som kadmium och bly som inte kan brytas ner i reningsverket.

Tips 15. I badrummet

Om du färgar håret, tänk på att inte hälla överbliven färg i avloppet, utan torka upp med papper och släng i soporna! Kvarvarande skvättar i förpackningen lämnar du till återvinningscentralen.

Tips 16. I garderoben

Undvik kläder märkta med ”antibakteriellt”. I kläderna kan det finnas miljöfarliga ämnen, t ex silver och triclosan, som är tillsatta bland annat för att förhindra dålig lukt. Ämnena är inte bara farliga för miljön, utan också för oss människor. När du tvättar hamnar det mesta av ämnena i avloppet och sedan i vår fina natur.

Tips 17. I duschen

Ta lagom mängd schampo när du duschar. Du behöver en mindre klick schampo, tvål och duschkräm än du tror. Du blir fortfarande ren och det gör skillnad för miljön.

Tips 18. I badrummet

Banta ditt badrumsskåp! Behöver du alla produkter i ditt badrum? Rensa bort det du klarar dig utan och dra ned på mängden av det du använder. På så sätt lättar du lite på kemikalietrycket på både naturen och din egen kropp samt sparar pengarna till något roligare :)

Tips 19. I tvättstugan

Undvik sköljmedel när du tvättar. Tvätten blir fortfarande ren och du släpper ut mindre kemikalier i vattnet. Testa själv så får du se.

Tips 20. I tvättstugan

Använd helst pulvertvättmedel när du tvättar. Flytande tvättmedel innehåller ofta mer tillsatser. Planera tvätten och kör alltid full maskin.