Inte nödvändigtvis. För att få fortsätta släppa ut avloppsvatten behöver du åtgärda din avloppsanläggning. I flera fall kommer detta innebära en helt ny anläggning. I andra fall kan det räcka med underhåll eller komplettering av den befintliga anläggningen. Det är viktigt att du hör av dig till avdelning miljö och bygg innan du vidtar några åtgärder.
Du kan vända dig till kommunens VA-rådgivare
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller läsa mer på avloppsguden.se
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Det är även en bra idé att redan nu kontakta olika avloppsentreprenörer.
Enligt områdesbestämmelserna för hertsölandet (PL 163 och PL) krävs det bygglov för att anordna eller väsentligt ändra anläggningar för grundvattentäkt inom det prickade området.
Är du osäker om du berörs av dessa bestämmelser ska du kontakta avdelning miljö och bygg på stadsbyggnadsförvaltningen.
Tidplan för VA-utbyggnad i Hertsölandet är 2028-2032. Planering och projektering kommer att påbörjas före detta och inom ramen för detta arbete kommer etappindelning och mer detaljerad tidplan att tas fram.
Så snart mer information finns kommer vi att gå ut med detta på Luleå kommuns hemsida.
Kommunen har lagt upp en hemsida där VA-planen beskrivs översiktligt
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., de olika delarna finns att läsa om i detalj under varje avsnitt, för att få hela VA-planen skickad till er kontakta kundtjänst.
På kommunkartan kan du se hur samtliga av kommunens VA-områden har klassats in.
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kommunen har valt att tolka länsstyrelsens föreläggande som att hela VA-området Hertsölandet ska säkras tillgång på kommunalt vatten och avlopp. Du kan se områdets utformning på kommunkartan.
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Västra Revelsudden inventerades under tidigt 2000-tal, då ställdes krav på att åtgärda bristfälliga avlopp, skulle en ny inventering göras idag skulle det sannolikt leda till att ytterligare avlopp skulle behöva åtgärdas, några planer på att inventera området finns inte idag, miljö- och byggnadsnämnden inventerar avlopp utifrån sin inventeringsplan Pdf, 2.5 MB..
Delar av Östra Bensbyn hade sannolikt inventerats om inte området funnits med i kommunens utbyggnadsplan. I området Järnviken finns liknande förhållanden som uppstått i Hertsölandet. I och med att området hamnade i utbyggnadsplanen så finns inte några planer på att inventera området.
Det finns två anledningar till detta, dels finns det samordningsvinster med övriga kommunala projekt. Dels är det så att flaskhalsen idag gällande utbyggnad av spillvatten till Hertsölandet sitter i att den nuvarande pumpstationen som kanaliserar vattnet från området inte kan hantera en utökad mängd spillvatten.
I arbetet med Östra länken ingår att stärka kapaciteten så att det ska gå att ta emot större volymer från Hertsön och Hertsölandet. Kapaciteten kommer att finnas teoretiskt från och med år 2026.
VA-planen är en strategisk plan, det innebär att den är vägledande men inte juridiskt bindande. Den är antagen av kommunfullmäktige under 2018 , planen avses också aktualiseras och vid behov revideras vart 4:e år.
Här hittar du information om anläggningsavgiftens storlek idag
Länk till annan webbplats.
Där finns exempel på anläggningsavgiftens storlek för en normal villa. En höjning av avgiften kan förväntas till den dag VA är utbyggt i Hertsölandet. Hur mycket kan inte förutsägas idag.
I avgiften ingår också dagvatten vilket inte är aktuellt för Hertsölandet. Det innebär en viss reduktion av anslutningsavgiften.
Storlek på tomt samt om du har flera lägenheter/bostadsenheter på fastigheten påverkar anläggningsavgiften.
Här kan du läsa mer om anläggningsavgiften
Länk till annan webbplats.
Ja man får viss reduktion på avgiften. Om man har önskemål om att bara ansluta spillvatten så måste man dock kunna visa att vattnet från den enskilda brunnen är fullgott, dvs vid analys visats vara utan anmärkningar (godkänt enligt Livsmedelsverkets krav) och finns i tillräcklig kvantitet.
Du kan fortsätta att använda din egen brunn men om dricksvattnet inte uppfyller krav enligt Livsmedelsverket och finnas i tillräcklig kvantitet, måste du betala anläggningsavgift och den fasta delen av brukningsavgiften.
Ja, alla som ligger inom verksamhetsområde för spillvatten måste betala och detta regleras i Vattentjänstlagen. Har du ingen anslutning betalar du ändå anläggningsavgiften och den fasta brukningsavgiften.
Ja, alla som ligger inom verksamhetsområde för spillvatten måste betala. Detta är reglerat i Vattentjänstlagen.
Ja