Världstoalettdagen

Den 19 november varje år är det internationella världstoalettdagen och då uppmärksammas sanitetsproblem runt om i världen. I Sverige har vi tillgång till både toaletter och rent vatten, men vi måste bli bättre på att ta hand om det vi har. I år ligger fokus på allt papper som inte är toapapper men som ända spolas ned i toaletten.

Illustratör: Louise Winblad

Illustratör: Louise Winblad

Nödsituationer kräver ibland att vi fultorkar oss med annat än toalettpapper. Släng då våtservetter, hushållspapper och annat skräp i papperskorgen istället för att fulspola ner det i toaletten. Då minskar risken för stopp och översvämningar av orenat avloppsvatten samtidigt som reningsverken får mindre skräp att hantera.

Det är lätt att spola rätt = endast kiss, bajs och toalettpapper!

#WorldToiletDay #fulspola #fultorka
Läs mer om världstoalettdagen världen runt: Internationelltlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kan jag spola ned savetter och hushållspapper ?

Frågorna om vad man bör och inte bör spola ned i toaletten är många. Om du kikar in i vår högerspalt får du svar på de flesta av dem.

Rensgallret på reningsverk. Foto: Ulf Nyberg, avdelningschef - avloppsvattenavdelningen på VA SYD

Rensgallret på reningsverk. Onödigt mycket att ta hand om i slutfasen och massor av skräp som ställer till det med stopp i rören. Foto: Ulf Nyberg, avdelningschef - avloppsvattenavdelningen på VA SYD

Global sanitetskris

Organisationen vill uppmärksamma den globala sanitetskris som det innebär när en tredjedel av världens befolkning saknar tillgång till toalett.
I Sverige har vi inte brist på toaletter, men vi behöver få lite bättre toalettvett för miljöns skull och sluta spola ner saker i toaletten.
I Sverige har vi både toaletter och rent vatten, men vi slarvar och behandlar våra avlopp som sopnedkast, vilket resulterar i att mycket energi och resurser måste läggas på att hantera allt det skräp som spolas ner.

Bara kiss och bajs i toaletten - tack!

Foto: Per Pettersson