Världsvattendagen

Varje år sedan 1992 infaller den 22 mars FNs internationella världsvattendag. Det innebär att dricksvattenfrågan lyfts världen över och så även i Luleå. Branschorganisationen Svenskt Vatten, där bland annat kommunernas VA-förvaltningar är med, har bestämt sig för att i år passa på att sprida kunskap under rubriken "Svaret finns i Naturen"  och på så sätt uppmärksamma vattnets värde.

Hur kan vi minska översvämningar, torka och förorenat vatten? Genom att använda lösningar som vi hittar i naturen.
Miljöproblem, tillsammans med klimatförändringar, driver de vattenrelaterade kriserna vi ser runt om i världen. Översvämningar, torka och förorenade vattenresurser kan alla försämras av att vegetation, mark, floder och sjöar förändras eller tas bort.
Naturen och dess vattentjänster har potential att lösa många av våra vattenutmaningar.

Temat för årets Världsvattendag är "Nature for Water" som handlar om hur vi kan använda naturen för att lösa vattenrelaterade problem.

TEMAT FÖR 2018: ”NATURE FOR WATER”

SIWI World Water Week i Stockholmlänk till annan webbplats, i Augusti varje år presenter UN-Water planen för Världsvattendagen. Då berättar man om den internationell kampanj som varje år samordnas av UNEP, FN-Habitat, UNU och WHO, med stöd av andra UN-Water-medlemmar och samarbetspartners. 

Under årets tema; ”Nature for Water” (naturbaserade vattentjänster) tas frågor och idéer upp kring hur vi kan använda hur vi kan använda naturen för att lösa vattenrelaterade problem, så kallade ‘naturbaserade lösningar’ (exemelvis våtmarker i landskapet). 

Miljöproblem, tillsammans med klimatförändringar, driver de vattenrelaterade kriserna vi ser runt om i världen. Översvämningar, torka och förorenade vattenresurser kan alla försämras av att vegetation, mark, floder och sjöar förändras eller tas bort.

När vi försummar våra ekosystem gör vi det svårare att förse alla med det vatten vi behöver för att överleva och må bra.

Naturen och dess och vattentjänster har potential att lösa många av våra vattenutmaningar. Att använda naturens egna förutsättningar eller till exempel plantera nya skogar och anlägga våtmarker kan hjälpa till att balansera vattnets kretslopp och förbättra människors hälsa och försörjning.

Internationellt engagemang

UN-Water samordnar Världsvattendagen-kampanjen på en internationell nivå. Se information kring årets kampanjpå den internationella World Water Day sidan Härlänk till annan webbplats!

Drick vatten från kranen och var tacksam

Vi är alla beroende av att ha tillgång till rent vatten och runt om i världen samlas och engagerar sig människor i olika arrangemang varje år den 22 mars.

Ett enkelt tips för dig som privatperson är att helt enkelt hälla upp ett glas vatten direkt från kranen.

Dricka det med omsorg och tänka på hur lyckliga vi är i Norden som har rent vatten ur kranen varje dag. Och du, glöm inte att vara rädd om det vatten vi har. Små enkla åtgärder som man kan göra själv är:

  • Släng inte skräp i vattnet
  • Häll inte kemikalier, färg eller medicin i avlopp
  • Undvik biltvätt hemma på gården

 

10 fakta om vatten:

·  768 miljoner människor i världen har inte tillgång till rent vatten. Det är mer än 80 gånger Sveriges befolkning.

·  I områden utan tillgång till rent vatten måste kvinnorna gå i snitt en mil om dagen bara för att hämta vatten.

·  I Sverige använder vi i snitt 160 liter vatten om dagen, i USA är snittanvändandet 570 liter vatten om dagen. I Etiopien är det bara 20 liter.

·  Varje dag dör 2000 barn av diarré orsakad av smutsigt vatten – det är den näst vanligaste dödsorsaken för barn under fem år.

·  Kvinnor i Asien och Afrika bär ofta behållare med 20 liter vatten på rygg eller huvud - det väger lika mycket som en fullpackad resväska.

·  Att köpa vatten i Accra i Ghana kostar tre gånger så mycket som att köpa vatten i New York.

·  Att förse barn med rent vatten förändrar deras liv – deras hälsa förbättras och de får mer tid att gå i skola och att vara just barn.

·  Varje krona investerad i rent vatten och sanitet ger en avkastning på fyra kronor, i ökad produktivitet.

·  Om alla skulle ha tillgång till rent vatten och sanitet skulle 2,5 miljoner liv räddas - varje år.

·  Att förse en by med rent vatten förändrar allt! Kvinnorna får tid till annat än att hämta vatten och människorna i byn blir friskare.

Källa: WaterAid - WaterAid är en ledande oberoende organisation som genom konkret bistånd, opinionsbildning och påverkan gör det möjligt för världens fattigaste att få tillgång till rent vatten, sanitet och kunskap i hygien.

More information in english. United Nationslänk till annan webbplats

Vi finns även på facebook: UN Waterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster