Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Rickard Lindbäck, Thomas Regemalm, Mia Pettersson, Markus Simu, Berit Hjorth, Patrik Bylin, Carina Keinström, Petter Vikström och Jonny Halvarsson.

Grönt ljus för blåljuskollen

Luleå kommuns processer och kartinformation har fått godkänt och är ett led i att kvalitetssäkra för både larmcentral och utryckningsfordon att snabbt få fram resurser till den plats där en hjälpinsats krävs.

Under måndagen firade arbetsgruppen som arbetat med att säkerställa en korrekt kartinformation för den nationella blåljuskartan. Kartan används både hos larmcentral och i utryckningsfordon för att snabbt komma till den plats där en hjälpinsats krävs.

—Arbetet är ett förvaltningsöverskridande arbete för att kunna säkerställa den absolut senaste informationen på våra kartor, säger Thomas Regemalm, sektionschef på kart- och mätsektionen.

Blåljuskollen är en checklista framtagen av Lantmäteriet och Trafikverket för Sveriges kommuner för att kvalitetssäkra och peka ut geodata som behövs för att hitta rätt. Luleå kommun ansökte om att få gå igenom kollen efter krav från räddningstjänsten.

—Vid en nödsituation är det mycket viktigt att stödsystem fungerar och visar rätt information. Hela kedjan av insamling och uppdatering av information måste fungera. Brister kan i värsta fall leda till att blåljuspersonal kommer till fel position, säger Patrik Bylin, räddningschef på Luleå kommun.

Läs mer om kriterierna för blåljuskollen här.länk till annan webbplats