Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.
man och kvinna på grönsaksodling

Elitsa och Ivan älskar grönsaker, och allra mest kål. I Prästholm har de odalt vitkål, zuccini, persilja och lite mangold. Foto: Viveka Österman

Elitsa och Ivan väcker bördig jord till liv igen

Elitsa Nikolova och Ivan Nikolov har lång erfarenhet av att odla grönsaker i Bulgarien. Nu har paret väckt ett gammalt grönsaksland vid Råneälven till liv. Fast det är inte deras eget.

Det var nog flera omständigheter som föll samman för att Elitsa och Ivan skulle kunna odla i sluttningen vid Råneälven i Prästholm. Marianne Holmfrid från Södra Prästholm äger marken och ville överlåta den till odling.

– Vi behöver ju odlare, hur ska vi annars försörja oss? undrar hon och fortsätter berätta hur hon tänkte starta ett integrationsprojekt kopplat till odling som dessvärre gick i stöpet.

Gedigna odlingskunskaper

Nu fyra år senare var det ett annat läge. Elitsa och Ivan hade flyttat till Råneå och sökte jobb eller en möjlighet att odla. De hade drivit en handelsträdgård i Bulgarien och vände sig till Medborgarkontoret i Råneå där de fick hjälp med de rätta kontakterna. Bollen var i rullning: ett projekt med Prästholms byahusförening startades. Landsbygdskommittén och Luleå Näringsliv avsatte medel och Elitsa och Ivan kunde använda sig av kommunens växthus i Björsbyn för att driva upp plantor.

– Många har hjälpt oss att komma igång. Folk har plöjt upp landet åt oss eller hjälpt till med försäljning, det är vi mycket tacksamma för, berättar Elitsa Nikolaeva.

Lokal producerat

De har sålt sina grönsaker på torget i Råneå, direkt på åkern i Prästholm och på skördemarknader. Försäljningen har gått bra, intresset för närodlat växer stadigt.

– Vi är vana att äta jättemycket kål och vi konserverar allt. Det blir säkert 200 liter kål per vinter, det är rena rama hälsokuren, säger Elitsa och Ivan.

recept

Testa gärna att göra surkål själv!