Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Koloniträdgårdarna på Hertsön i maj månad, då grönska och blomprakt fortfarande är i sin linda.

Här gror gemenskapen 

Den skira grönskan ger en vag föraning om kommande blomprakt. För här i koloniträdgårdarna på Hertsön växer det så det knakar under sommaren. Tillsammans med kolonisterna Harriet Forsberg, Monika Sjöholm och Arne Nygren gör vi en rundvandring. 

Området har vaknat till liv efter den långa vintern och idag har vattnet kopplats på. 
– Det är bra att vi har vatten nu, säger Monika Sjöholm, för jag ska tvätta fasaden på min kolonistuga. Monika har haft sin lott i fyra år och hon stortrivs. 
– Jag valde mellan en vanlig sommarstuga och en kolonistuga men jag insåg att här får jag mer socialt umgänge. Det är så roligt att hålla på med trädgården men oj, vad träningsvärk man får så här i början, säger Monika. Hon odlar, som de flesta, både nyttoväxter och blommor. 

Koloniträdgården är indelat i 98 kolonilotter med små stugor i olika färg och form. Det finns också 12 utpräglade odlingslotter, som till övervägande del ägs av nysvenskar. 

Arne Nygren, ordförande i föreningen, visar sin nyrenoverade vita stuga som han tog över för tre år sedan. 
– Föreningen har inget kösystem för intresserade köpare. Det säljs några stugor varje år, men det sköter ägarna själva, säger Arne. Hans närmaste granne Harriet Forsberg trivs också med kolonilivet. 
– Här hjälps vi åt och byter odlingstips och växter med varandra, säger Harriet. Den här dagen planterar hon ut lök i en pallkrage och bredvid finns flera rabatter och krukor som senare ska fyllas med blommor. 

På andra sidan vägen finns en servicebyggnad med dusch och toalett för kolonisterna. Där ligger också Miljögårdens Kafé med höns, kaniner och får i hägn utanför. Ett trevligt utflyktsmål, precis som de fina koloniträdgårdarna. 

Fakta om Hertsö koloniträdgårdar 

  • grundades 1977 
  • 98 kolonilotter med stugor 
  • 12 odlingslotter 
  • stugorna har el 
  • vattenkranar på området 
  • tillgång till toalett och dusch 

Kort historik 

Vid 1800-talet slut hade Sverige en växande kolonirörelse. Inspirationen kom söderifrån, där kolonin sågs som ett sätt för fattiga och trångbodda barnfamiljer att få tillgång till frisk luft, rekreation och tillskott till kosthållningen. 1895 anlades de första koloniträdgårdarna i Landskrona, Malmö och Lund. Idag finns Koloniträdgårdsförbundet med cirka 250 medlemsföreningar och över 26 000 kolonister. 

 

Monika Sjöholm passar på att tvätta fasaden på sin stuga i det fina vädret.

Arne Nygren, ordförande i koloniföreningen, framför sin nyrenoverade kolonistuga.

Harriet Forsberg trivs med sin lott. Hon odlar både blommor, grönsaker och bär.