Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Kom på ett Earth Hour evenemang– på Nordansmak den 24 mars

Delta i Earth hour med andra och tänd hopp. På Nordansmak den 24 mars mellan 19 och 21.30.

Delta i Earth hour med andra och tänd hopp. På Nordansmak den 24 mars mellan 19 och 21.30.

Välkommen till Nordansmak på Stationsgatan 25 B den 24 mars mellan klockan 19 och 21.30. Du bjuds på underhållning, klimatsmart fika och småprat. Det här är ett evenemang som Studiefrämjandet, Luleå kommun, Nordansmak, Naturskyddsföreningen och WWF arrangerar.

Lördag 24 mars klockan 20.30-21.30 är det dags för WWF Earth Hour – världens största miljömanifestation som vuxit från symbolhandling till en rörelse som engagerar tusentals människor, företag och städer världen över.

Du är med och skapar den hållbara framtiden

Tillsammans kan vi skapa enorm förändring, så varför inte låta årets Earth Hour bli startskottet för ett mer planetvänligt liv?

Många i Sverige är engagerade i klimatfrågan, oroliga över följderna av ett varmare klimat och vill göra förändringar i sin vardag för att som enskild individ bidra till omställningen mot en hållbar framtid.

Ofta upptäcker man att det som är bra för klimatet även är bra för vår hälsa och vårt välbefinnande. Som att cykla korta sträckor istället för att ta bilen. Eller att äta en mer varierad kost genom att öka mängden vegetariskt och minska på köttet.

Klimatsmarta tips från din energi- och klimatrådgivare!

  • Byt alla gamla ljuskällor till effektiva och bra LED-lampor.
  • Spara onödig elförbrukning genom att släcka lampor när ljuset inte behövs, dra ur mobilladdare när de inte används och stänga av apparater istället för att ha dem i standby-läge.
  • Sänk värmen med en grad, ta på dig mer kläder istället.
  • Tvätta i 30 eller 40 grader istället för 60 grader, så ofta som möjligt. Detta nästan halverar energianvändningen.
  • Spara på varmvattnet, till exempel med hjälp av snålspolande kranmunstycken. Hur ofta och hur länge du duschar påverkar också energianvändningen. Att diska i diskmaskin sparar energi jämfört med att diska för hand.
  • Byt till ”grön el” som har sitt ursprung i förnybara källor som vind, sol, vatten och geotermisk energi (som bergvärme). Och tacka nej till el producerad av fossila bränslen.
  • Minska matsvinnet genom att planera inköpen, förvara maten rätt och ta vara på resterna.
  • Cykla och åk kollektivt, gå gärna med i en bilpool om det finns där du bor. Ska ni ha egen bil, välj el- eller biogasbil.
  • Jobba hemma någon dag i veckan om det är möjligt för dig, så undviker du onödiga transporter och ökar din produktivitet.
  • När du behöver köpa något nytt till hemmet, kolla först begagnatmarknaden. Välj gärna saker av hög kvalitet som håller länge. Ta hjälp av miljö- och energimärkningen.

Släck lamporna den 24 mars 20.30-21.30 för vår planet!