Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.
Gotlands- och hälsingefår levererar ull och kött till bondgården. I bakgrunden syns den 600 kvadratmeter stora nya byggnaden som ska inrymma restaurang, lanthandel och gårdsbutik.

Gotlands- och hälsingefår levererar ull och kött till bondgården. I bakgrunden syns den 600 kvadratmeter stora nya byggnaden som ska inrymma restaurang, lanthandel och gårdsbutik. Foto: Peter Rosén

Bälinge - byn som bygger ut

Bälinge är idag kanske mest känt för berget med samma namn men med storsatsningen på Bondgården Bälinge kan byn också bli känd som ett nav för lokal matproduktion.

Det var inte många soliga dagar under hösten men när Vårt Luleå hälsar på i Bälinge lyser solen. Från byavägen syns bondgårdens nybygge tydligt. Det är Britta-Karin Staffansdotter Jakobsson och hennes sambo Thomas Holmbom som satsar allt de har på att utöka verksamheten med restaurang, hotell, lanthandel och gårdsbutik.

Genuint mathantverk

På gården finns alla djur som hör till en bondgård: kossor, hästar, får, getter, grisar, höns, en hund och katter. Idag säljer bondgården mest mjölk och kött, men där händer annat också. I somras spenderade ett 50-tal barn fyra veckor på sommarkollo på gården där de bland annat lärde sig sköta djuren, odla, baka bröd och hugga ved.

Britta-Karin Staffansdotter Jakobsson med bonussonen Pelle och bocken Eskil som är en lappget och vid fototillfället på myshumör, men annars väldigt envis.

Britta-Karin Staffansdotter Jakobsson med bonussonen Pelle och bocken Eskil som är en lappget och vid fototillfället på myshumör, men annars väldigt envis.

På gården avlastas en lastbil med byggmaterial och inne i det mysiga lantköket berättar Britta-Karin om idéerna för hur de ska utforma verksamheten. Mycket handlar om mat förstås. Hon har gått olika kurser i matproduktion: hur man gör korv eller glass, ystar ost och bakar surdegsbröd. Lokalt producerad mat ska serveras i restaurangen och säljas i lanthandeln.

– Det kan även bli en lokal saluhall här. Just nu är det mycket nätverkande för att få igång och ihop leverantörer. Här i Bälinge har vi en tjej som vill ysta ost som jag försökte koppla ihop med en doktorand i Luleå som har börjat göra en riktig god grönmögelost. Vi ska sälja lokalproducerad korv från grannbyn och servera riktig bondmat som på 1930-talet, berätta Britta-Karin. Mellan restaurangen och ladugården sitter en glasvägg för att besökaren ska kunna vara nära produktionen. Britta-Karin och Thomas hoppas att de kan starta upp delar av verksamheten kommande sommar.

Rolf Engberg, Torbjörn Nilsson, Rolf Josefsson,Bror Erik Johansson, P O Larsson och Roland Öhgren (fr v) går på gubbdagis. Aktiviteterna kan vara allt från att bygga en bagarstuga eller underhålla elljusspåret.

Rolf Engberg, Torbjörn Nilsson, Rolf Josefsson,Bror Erik Johansson, P O Larsson och Roland Öhgren (fr v) går på gubbdagis. Aktiviteterna kan vara allt från att bygga en bagarstuga eller underhålla elljusspåret.

Gubbarna på bygget

Bara två minuter från bondgården, i byagården, hörs sågen och hammaren. Sex män spikar för fullt – de reparerar hockeyrinken. Gänget som tillhör byns intresseförening har precis byggt färdigt den nya bagarstugan. Och det var inte det första projektet, tillsammans med Bälingeborna har de byggt cykelbana, flytbrygga och boulebana. För detta kreativa arbetssätt, där intresseföreningen samverkar med övriga föreningar och företag, har Bälinge fått utmärkelsen Årets by i Luleå kommun 2016.

Hyra för gården

Bälingegården är mötesplatsen i byn där intresseföreningen arrangerar olika aktiviteter. Det har länge varit gratis men nu har fritidsförvaltningen sett över uthyrningen av de kommunala samlingsgårdarna för att skapa mer likvärdiga förutsättningar. Hittills har några föreningar betalat en viss hyra, medan andra som Bälinge intresseföreningen har fått nyttja byagården gratis. Förslaget till föreningen är nu att de antingen kan hyra byagården för ett helt år, eller per timme de använder den eller själva tar över Bälingegården.

– Det bli svårt för oss att betala 75 000 kronor i hyra per år, så vi funderar på att ta över Bälingegården helt och sköta allt i egen regi. Det är en viktig mötesplats för oss, säger ordförande Roland Öhgren.

Bälinge i siffror

• 536 invånare

• 1 förskola med finsktalande personal

• 221 villor, två hyresrätter

• 42,8 år är medelåldern

• 4,2 procent arbetslöshet

• 306 898 kr/år är medelinkomsten

Sevärt: Bälingeberget, ett 2,8 km2 stort naturreservat med klapperstensfält och urskog, många sällsynta arter och tallar som är 400 år gamla.

Nyaste företagstillskott: Hunddagis och hundpensionat.