Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Vatten i Råneå – sammanfattning

Under onsdagskvällen kunde vi ge besked att vattnet i Råneå går att använda som vanligt. Kompletterande analys, som bland annat Livsmedelsverket utfört, visade att det inte fanns toxiner i vattnet. Luleå kommun vill passa på att tacka alla Råneåbor för ert tålamod under den senaste veckan.

På grund av algblomning i Andträsket i Råneå uppmanade Luleå kommun som en säkerhetsåtgärd invånarna att inte dricka eller använda kranvattnet för att duscha. Detta torsdagen den 27 juli.

Hur gick testerna av vattnet till?

Först måste man ta reda på vilken alg det handlar om för att sedan kunna ta reda på vilka gifter den producerar. Tyvärr har vi inte något labb i vårt närområde som kan artbestämma alger vilket gjorde att vi fick skicka prover till ett labb i Skåne.

Resultatet från labbet inkom på tisdagen 1 augusti och visade att det var blågröna alger. Dessa kan producera fyra olika gifter/toxiner. Tre av dessa kunde vi utesluta med analysverktyg som Livsmedelsverket skickat till oss. För att testa den fjärde toxinen som kunde vara hälsofarlig tog vi nya vattenprover och skickade till Livsmedelsverket i Uppsala, detta eftersom att vattnet som analyseras måste vara färskt och testerna måste utföras på laboratorium. Onsdag kväll inkom provsvaren som visade att vattnet inte innehöll det fjärde toxinet heller.

Som ytterligare en säkerhetsåtgärd testade vi direkt på onsdag kväll vatten från Råneå vattenverk igen för att kunna utesluta att även de tre övriga toxinerna från vattnet. Vattnet var fritt från dessa och då kunde vi gå ut med information till Råneåborna om att vattnet kunde användas igen.

Vad händer nu?

Vi kommer att göra dagliga kontroller av vattnet i Andträsket för att se att algblomningen inte blossar upp igen. Detta kommer att pågå så länge det finns risk för ny algblomning. Råneåpoolen öppnade enligt ordinarie tider idag, torsdag den 3 augusti. Då vattnet i Råneå nu går att använda som vanligt ställer vi in den planerade chatten i eftermiddag.

Vi vill rikta ett stort tack till alla Råneåbor för ert tålamod och engagemang under dessa dagar.