Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Välj rätt ljus i novembermörkret – guide till bra och energieffektiv belysning!

Med rätt lampor på rätt plats får du bra och effektiv belysning som ökar ditt välbefinnande. Samtidigt gör du skillnad för miljön och sparar pengar.

Nya lampor ger helt nya möjligheter till ljussättning. Ta hjälp av energimärkningen och övrig information på lampan, armaturen eller förpackningen när du ska köpa nytt.

Viktigt med bra ljus

Det är viktigt att du har tillräckligt med ljus så att du ser bra, men ljuset ska inte heller blända och det är viktigt att du upplever att lampan har ett behagligt ljus. I till exempel köket kan det vara viktigt att ha en lampa med bra färgåtergivning så att maten du lagar och äter ser aptitlig ut. Ibland passar det bäst med en lampa med varmt ljus och på andra ställen kanske du föredrar en lampa med kallt ljus.

Från watt till lumen

För att veta hur mycket ljus lampan ger ska du titta på lumen (lm) istället för watt (W). Watt säger inte hur starkt lampan lyser utan är bara ett mått på hur mycket el den drar. Nedan kan du jämföra med den gamla glödlampan så att du lättare kan välja en lampa som ger så mycket ljus som du vill ha.

När du ska köpa ny lampa så kan du också ta hjälp av informationen på lampförpackningen och har du en smart mobil kan du även ta hjälp av Energimyndighetens mobilapplikation Lampguidenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Eller ladda hem Lampguiden i pdf-form här

Mycket att spara på effektivare lampor

När alla glödlampor och annan ineffektiv belysning är borta från hemmen beräknas det minska elanvändningen i EU med 39 miljarder kilowattimmar och i Sverige med 2 miljarder kilowattimmar per år. Sveriges minskning motsvarar den totala energianvändningen hos cirka 100 000 eluppvärmda villor.

Olika lamptyper

LED-lampan

Lysdiodlampan, mest känd som LED-lampa från den engelska förkortningen Light Emitting Diods. Det ska framgå på förpackningen om lampan inte är dimbar. Sparar upp till 80 procent jämfört med glödlampan

LED-lampan håller upp till 15 gånger längre än glödlampan och drar ungefär 80 procent mindre el. De innehåller inget kvicksilver. Det finns LED-lampor med olika socklar och i många olika storlekar och former för att passa i olika armaturer. De finns till exempel som kronljus och som päronlampor.

Du kan välja om ljuset ska vara kallt eller varmt. En LED-lampa kan ha varmt eller kallt ljus, detta visas på förpackningen som kelvin (K), ju lägre siffra desto varmare upplevs ljuset från lampan.

Från 1 september år 2013 är det krav på att alla LED-lampor för hembelysning ska ha färgåtergivning Ra 80 eller bättre. Det betyder att lampan återger färger på olika föremål bra. Motsvarande krav har sedan länge funnits för lågenergilampor.

Lågenergilampan

Lågenergilampan har funnits i mer än 30 år och var länge den enda energieffektiva ersättaren till glödlampan, därav namnet.

Lågenergilampan har ett indirekt, vitt ljus. Det ska framgå på förpackningen om lampan inte är dimbar. Den håller upp till tio gånger längre än en glödlampa och drar 75 procent mindre el. En lågenergilampa innehåller kvicksilver, vilket är en förutsättning för att den ska fungera.

Lågenergilampor finns med varmt eller kallt ljus, detta visas på förpackningen. En lågenergilampa med 2 700 kelvin ger ett varmare ljus än en lampa med 4 000 kelvin.

Sedan år 2009 finns det krav på att alla lågenergilampor ska ha lägst färgåtergivning Ra 80, vilket betyder att de återger färger på olika föremål på ett bra sätt.

Halogenlampor

Halogenlampan har fått sitt namn av den halogenfyllda kapsel som omsluter glödtråden. Dessa halogenlampor har skruvsockel och kan användas i en vanlig armatur. Den har ett klart gnistrande ljus som kan upplevas som krispigt.

Halogenlampor i energiklass C-D håller upp till 2 000 timmar, det vill säga dubbelt så länge som glödlampan gjorde och de drar 30 procent mindre el. Från september 2018 kommer halogenlampor i energiklass C-D att fasas ut.

Halogenlampor i energiklass B håller upp till 3 000 timmar, det vill säga tre gånger så länge glödlampan och de drar 50 procent mindre el. Halogenlampor i energiklass B är inte så vanliga på marknaden, delvis beroende på att det finns effektivare LED-lampor i samma prisläge.

Det finns halogenlampor med skruvsockel i olika storlekar och olika former på lampan, till exempel som kronljus för att passa i olika armaturer. Alla halogenlampor går att dimra och de har en färgåtergivning på Ra 100. Det är det bästa en lampa kan ha och betyder att färger återges bra i ljuset från lampan.

Det finns även så kallade halogenkapsalar för 12 volt (V), med stiftsockel och halogenkapsel för 230 volt (V). Dessa fungerar bara i speciellt anpassade armaturer.

Läs mer om belysning på Energimyndighetens webbplats

Vad betyder informationen på lampförpackningen?länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Inred med ljus – vilka lampor ska man använda på vilka ställen?länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Fler lamptyper, t ex lysrör, reflektorlampor, speciallamporlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Dimmer och styrning av belysninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster