Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Får man ta hunden med sig till badplatsen?

Får jag ta med mig mitt husdjur, min hund, katt eller häst till en badplats? Det är en fråga som vi på miljö- och byggnadsförvaltningen får då och då.

Hunden Buddy fotad av Pokstad, Wikimedia commons

Svar

Det finns idag inte något generellt förbud eller något förbud i Luleås lokala ordningsföreskrifter mot att ta med sig sitt husdjur till stranden utan det är upp till varje djurägare. Du som djurägare ansvarar förstås för ditt djur precis som vanligt.

Vi ser dock att den som väljer att ta med sig sitt husdjur, med anledning av de krav på badvattenkvalité som finns på EU-baden i möjligaste mån väljer andra badplatser istället för dessa.

De badplatser som listas är också de mest populära badplatserna där det är störst sannolikhet att människor som är allergiska eller rädda för hundar, hästar eller andra eventuella husdjur som tas med.

Luleås EU-badplatser finns listade på havs och vattenmyndighetens databas badplatsen https://www.havochvatten.se/badplatsenlänk till annan webbplats

Kopplingstvång råder

​Om du tar med dig ett hund till en badplats så är det kopplingstvång mellan den 1 mars och den 20 augusti. I broschyrerna till höger och via länkarna där kan du läsa/höra mer om hundar och andra djur och tankar/regler/synsätt kring detta.