Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

2014 varmaste året på mycket länge

2014 är troligtvis det varmaste året som någonsin uppmätts vid Norrbottenskusten. Sommarens värmebölja gladde semesterlediga men ställde också till problem. 

Sensommaren bjöd på härliga badtemperaturer.

Sensommaren bjöd på härliga badtemperaturer.

1934 är det hittills varmaste året i Sverige sen 1860. Men allt tyder på att temperaturrekordet för landet som helhet, trots julens kyla, kommer att slås 2014.

För Luleås del är uppgifterna lite osäkra. Men enligt SMHI:s preliminära statistiklänk till annan webbplats hamnar medeltemperaturen vid Luleåkusten i år på cirka 4 plusgrader. Det innebär att 2014 troligtvis blir varmare än rekordåret 1938.

Nästan alla månader under 2014 har varit varmare än normalt i Luleå. Februari och mars var extremt milda. Snödjuret i Stadsparken överlevde bara i ett par veckor. Mildvädret påverkade också kommunens skogsarbetare.

– Vi är ju beroende av att det är fruset när vi ska avverka, säger Johan Kristoffersson, skogsförvaltare på avdelningen park och natur. Även nu i höst har det varit problem. Vi törs inte skicka ut timmerbilar som kan köra sönder småvägar.     

– Vi får anpassa oss genom att planera om och ha reservprojekt att jobba med.

Efter en kall försommar kom en ovanligt het julimånad med många härliga baddagar. Till och med älvvattnet var ljumt och Luleå vann solligan överlägset.

– Ja, det var mycket folk på badplatserna och ute i skärgården, säger Roger Wikström på fritidsförvaltningen. Det ledde förstås till mer skräp att ta hand om.

Svettigt på vårdboende

Personal och äldre på kommunens vård- och omsorgsboenden fick det svettigt under värmeböljan. En handlingsplan för att hantera problemen fick snabbt tas fram. 

– Vi gick ut med information till personalen om vad de skulle tänka på, berättar verksamhetschef Gabriella Sjöström. Det handlade till exempel om att dra ner persienner mot solsidan, vädra på kvällen och se till att kunderna fick vätska. Vi skrapade också ihop alla fläktar som vi kunde få ta på.

– Sen har det ju varit mycket halka som påverkat vår arbetsmiljö. Särskilt hemtjänsten drabbas av det.