En specialist
Den vitryggiga hackspetten är en av våra största hackspettar och har en stor vit fläck på den nedre delen av ryggen och vackert streckade kroppssidor. Honan har helsvart hjässa, och hanen har röd hjässa med svart bård. På våren hackar den ut ett bohål, gärna i en gammal asp, där honan lägger tre till fem vita ägg. Sedan turas hanen och honan och om att ruva dem i 10-12 dagar.
Vitryggen är en specialist, vilket innebär att den har särskilda krav på sin livsmiljö. Den behöver vidsträckta områden med lövskog där det finns gott om gamla och döda träd. Fågeln äter t ex larver och insekter som lever i döda träd, gärna alar, aspar eller sälgar. Problemet är att det inte finns många stora skogar med gamla lövträd längre.
För 100 år sedan fanns den vitryggiga hackspetten över hela Sverige, men idag är den väldigt sällsynt. Bara fyra par försökte häcka under 2010, och bara två av dessa fick flygfärdiga ungar. Några av dem vet man håller till i skogarna i Dalsland och Värmland, men det finns faktiskt också vitryggig hackspett här uppe hos oss i norr. Det är vi glada för!