Stadens träd

Tänk dig att du vandrar fram på Storgatan inne i stan. Tänk dig om alla de träden som står längs gatan inte fanns där. Eller att alla träd på Floras kulle var borta. Hur skulle det se ut, ganska tråkigt va? Det tycker vi också. Det är en av anledningarna till att vi brinner för att jobba med träden i Luleås gatumiljö och parker.

Träd - en hälsoresurs

Vi i Luleå har en fantastisk resurs i stadens träd. Det är en resurs som vi har fått förtroendet att förvalta. Visste du exempelvis att flera studier har visat på stora hälsofördelar med att ha träd och parker nära sin bostad.
Fördelarna består i att blodtrycket sänks, stress minskar och personer med närhet till växtlighet lever längre. Dessa fördelar gäller också dig som inte bor i de mest centrala delarna av Luleå.

Olika åsikter om träd

Vi vet dock att det finns många olika åsikter om stadens träd. Vissa tycker att träden tillför mycket till deras vardag med avkoppling och skönhet, andra tycker att träden skymmer solen och skräpar ned.
Att balansera dessa intressen är en utmaning för oss. Vi vill jobba för att allas åsikter ska få komma fram men ibland krockar intressen och vi försöker då finna en lösning som alla parter är nöjda med. Vi tycker att träden i Luleå skall vara välmående, vackra, av varierande arter och ålder samt säkra att vistas intill.

Talande träd

Träd är fantastiska biologiska varelser. En tall kan ofta bli över trehundra år gammal, i Muddus nationalpark finns en tall som grodde på 1270-talet. Hela sitt långa liv spenderar träd på samma växtplats.
Det stillastående livet gör att träden måste hantera allt vad människor, djur och natur utsätter dem för. I staden blir det som träden utsätts för ännu mer extremt än i deras naturliga miljöer.
Det är exempelvis inte så ofta ett träd i skogen blir påbackad av en lastbil. I staden förekommer också torrare förhållanden, luftföroreningar och hårdare packad jord än vad vi finner i skogen. Av denna anledning är det ännu viktigare att vi sköter om våra träd på bästa tänkbara sätt.

På grund av allt träd måste kunna hantera är det faktiskt så att ett träds arvsmassa är mer komplicerad än vår egen. Vissa träd kan till och med ”prata” med varandra genom speciella signalhormoner.
Om exempelvis en björk i en allé blir svampangripet kan denna björk varna sina grannar i allén om vad som hänt. På detta sätt kan de närmaste björkarna i allén förbereda sig för svampangreppet och klara det mycket bättre. Detta fungerar också hemma i din trädgård med exempelvis bladlusangrepp.

Nyplantering av träd

Nyplantering av träd är en känslig och rolig process som också ingår i vårt uppdrag. På park och natur arbetar många som har lång erfarenhet av detta och varje år planterar vi nya träd på stadens gator och torg.
För att se ett färskt exempel av vad vi gjort kan du åka till Hertsö centrum där vi precis har färdigställt arbetet. Där passade vi också på att prova lite roliga trädarter som flikbladig al och manchurisk valnöt.

Karaktärsträd i Luleå

Skogslönn (Acer platanoides) utanför hushållningssällskapet

Ifall du vill du se fler vackra träd i Luleå kan du exempelvis gå till stadsparken och titta på den stora cembratallen vid leplatsen där.
I både Hermelinsparken och Stadsparken finns rödbladiga björkar som är ett roligt inslag i stadsmiljön.
Vid Porsögården finns ett bestånd av Sbirisk lärk och om du aldrig sett ett barrträd med höstfärger förut är det väl värt ett besök.
Om du tar en sväng ut på Karlsvik kan du på många ställen beskåda stora tallar som breder ut sig på ett sätt som för tankarna till stora ekar, de ser ut som de stått på samma plats i alla tider.
På Landsgatan i centrala Luleå finns också en fantastisk lind som är mycket vacker och väl värd ett besök.

För att se på riktigt fin vårblomning kan du exempelvis antingen köra förbi rondellen vid Luleå tekniska universitet, Haparandavägen/Björkskataleden, där står det prydnadsaplar som blommar vackert i vitt och rosa.
Det finns också en mycket vackert, i rosa, vårblommande hagtornsbuske längs Mjölkuddvägen innan Tunaskolan. 

Arborist undersöker träd i Luleålänk till annan webbplats