Meny för en hållbar vecka

Sju miljösmarta middagsrecept.

Färgglad, ekologisk och inte med så mycket kött. Sån är kosten som skonar miljön och minskar klimatutsläppen. Den här menyn är ett exempel från Luleå kommun på hur du kan äta mera hållbart. Vi har också tänkt på att det ska vara lättlagat och gott. Fast på söndagen blir det något extra.

Måndag: Snabb rotsakssoppa

Ingredienser: 

4 portioner

  • 2 morötter
  • 8 potatisar
  • 1 stor gulbeta
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 buljongtärningar
  • Crème fraiche

Gör så här: 

Skala och skär rotsakerna och löken i bitar. Lägg dem i soppkastrullen och slå på vatten så att det täcker och lite till. Lägg i en tesked salt. Smaka av med nedsmulade buljongtärningar och rör i lite crème fraiche sedan soppan kokat i cirka 20 minuter.

Tisdag: Fläskfri palt med smör & lingonsylt

Ingredienser: 

  • Ett paket färdig palt utan fläsk
  • Smör
  • Ekologisk lingonsylt

Gör så här:

Låt palten sjuda i en gryta i 15-20 minuter. Avnjut tillsammans med smältande smör, lingonsylt och ett glas kall mjölk.

Onsdag: Gratinerad ratatouille med ägg

Ingredienser: 

4 portioner

  • 2 gröna paprikor
  • 2 gula lökar
  • 1 aubergine
  • 1 zucchini
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 burkar krossade tomater
  • 2 dl vitt vin
  • 1 msk balsamvinäger
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • Rosmarin, timjan, salt & peppar
  • Till gratinering:
  • 4 ägg
  • 1 dl god riven ost

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Skär grönsakerna i centimeterstora bitar. Bryn hackad lök och aubergine 5 min i en ugnsfast gryta. Tillsätt resten av grönsakerna. Pressa i vitlök, häll på vin, vinäger och krossade tomater. Låt puttra 5 min och smaka av med rosmarin, timjan, salt och peppar. Sjud 15 min, knäck sedan i äggen, strö på osten och gratinera grytan i ugnen tills äggen är färdiga.

Torsdag: Plättar med sylt & grädde

Ingredienser: 

4 port

  • 2 ekologiska ägg
  • 6 dl mjölk
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 1 msk smör
  • 2 ½ dl vispgrädde

Gör så här:

Vispa äggen i en skål tillsammans med hälften av mjölken. Tillsätt mjölet och vispa till en klimpfri smet. Vispa ner resten av mjölken och saltet. Smält matfettet och blanda ner det i smeten. Hetta upp en lagg för småplättar på medelvärme. Lägg i lite smör till första stekningen. Häll ett tunt lager smet i laggen. När ytan stelnat och undersidan fått en fin färg är det dags att vända plättarna. Stek någon minut på andra sidan. Lägg upp pannkakorna på en tallrik. Vispa grädden. Servera med en god sylt.

Fredag: Pizza med champinjoner & soltorkade tomater

Ingredienser: 

Pizzadeg:

  • ½ pkt jäst
  • 2 tsk salt
  • 1 mask honung
  • 4 dl ljummet vatten
  • 4 msk olivolja
  • Ca 10 dl vetemjöl

Fyllning:

  • Tomatsås
  • Mozarella
  • Fetaost
  • Färska tomater
  • Champinjoner
  • Oliver

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Smula ner jästen i en bunke, tillsätt salt och honung. Rör om tills jästen har lösts upp, blanda i vatten och olja. Tillsätt vetemjöl och knåda till en smidig deg. Degen räcker till 2 plåtar. Tips: halvera och frys in ena halvan. 

Kavla ut degen på en plåt med bakplåtspapper. Bred tomatsås över pizzan och smula över mozarella och fetaost. Strö över skivad svamp, oliver och strimlor av soltorkad tomat. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.


Lördag: Halloumi stroganoff

Ingredienser: 

4 portioner

  • 1 paket halloumi
  • 1 gul lök
  • 1 pkt matlagningsgrädde
  • 1 pkt passerade tomater
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • Salt, peppar & timjan

Gör så här:

Finhacka löken och strimla osten i stavar. Stek på osten rejält så den får färg, lägg åt sidan. Stek löken tills den är mjuk. Tillsätt buljongtärning, tomater och grädde. Låt sjuda tills smakerna satt sig. Vänd ner osten och låt bli varmt, smaka av med salt, peppar och timjan. Servera med ris.

Söndag: Ekokyckling i ugn med honungsglaserade rotsaker

Ingredienser: 

4 portioner

  • 1 hel kravmärkt kyckling
  • 4 dl vitt vin
  • 1 citron
  • 1 msk rökt paprika
  • 1 hel vitlök
  • Färsk timjan, 3-4 kvistar
  • Olivolja
  • Salt & peppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Klipp upp kycklingen längs ryggen, skåra låren och fläk ut. Salta och peppra runtom, gnid in skinnet med olivolja, rökt paprika, salt och peppar. 

Halvera vitlöken och lägg den med timjan och en hel citron mitt på en ugnsform. Lägg på kycklingen och häll på vitt vin och 2 dl vatten. Täck ugnsformen med folie och kör i ugn 1 timme. Ta bort folien, ös kycklingen och kör ytterligare 20-30 min tills kycklingen är klar. Låt vila 15 min. Kläm ut citronen i skyn, sila och reducera på hög värme. 

Servera med ugnsrostade honungsglaserade rotsaker och en god sallad.


Från Luleå kommun i samband med Hållbarhetsveckan i Norrbotten!