Luften i Luleå

Nio saker för dig att göra för att förbättra luften

Planera dina resor
De korta bilresorna är sämst eftersom de ger många kallstarter. En kall motor drar mycket mer bränsle och släpper ut mycket mer avgaser än en varm.
-- -- --
Kör mindre bil
Gå, cykla, samåk eller åk kollektivt så ofta du kan.

Parkering för tjugo istället för två

Parkering för tjugo istället för två

-- -- --
Stå inte på tomgång
Undvik tomgångskörning och använd bilens luftkonditionering sparsamt. Bilens luftkonditionering kan öka bränsleförbrukningen med omkring 10 procent.
-- -- --
Ha högt lufttryck i dina däck
Om du har högt lufttryck i dina bildäck så rullar bilen lättare och bränsleförbrukningen minskar med mer än 3%.
-- -- --
Välj en ny miljöbil
Om du går i bilköpstankar, välj en ny miljöbil. Att ersätta en gammal bil med dålig rening med en ny miljöbil är ett effektivt sätt att förbättra luften.
-- -- --
Åk tåg istället för att flyga eller köra bil
En resa på 60 mil med flyg ger ett utsläpp på 23 kg koldioxid per person om planet är halvfullt. Samma resa med bil ger ett utsläpp på 58 kg/person om bilen är halvfull. Utsläppen per person om du väljer ett halvfullt tåg är endast 13 gram koldioxid per person om tåget drivs av el från vindkraft eller vattenkraft.
-- -- --
Använd dubbfria vinterdäck
Dubbdäcken sliter på vägbeläggningar när det är bart, så att partiklar som påverkar hälsan på ett dåligt sätt bildas.
-- -- --
Lär dig köra sparsamt
Växla upp tidigt, motorbromsa m fl är tekniker som kan ge en minskning på bränsleförbrukningen med mellan 10-20%. Lär dig mer om sparsam körning hos trafikverketlänk till annan webbplats.
-- -- --
Använd förnybar energi
Om du bor i eget hus, använd förnybar energi  som till exempel från en värmepump. Att tänka på är att vedeldning också skapar partiklar som är dåliga för hälsan.