Varför finns det radon inomhus?
Halten radon som kan finnas i inomhusluften beror av ett antal faktorer. Radon är en ädelgas som kommer från berggrunden. En del bergarter avger mer radon än andra. Hur mycket som tar sig upp genom marken beror på vad det är för jordarter. Är markens jordlager täta – till exempel lera - är det lite radon som tar sig igenom. Är istället jordlagren genomsläppliga – till exempel på en sandhed – kan mer radon röra sig genom jorden. Luleå kommun har gjort en undersökning och en karta över detta, du kan hitta dem under fliken markradonutredning nedan.
Vanliga sätt som radon kan ta sig in i ett hus är sprickor i grunden, dricksvattnet (om man har egen brunn) eller via byggnadsmaterial i huset. Faktorer som påverkar hur höga radonhalter det blir inomhus är husets ventilation, hur tätt huset är mot marken, om det finns radioaktivt byggnadsmaterial i huset.
Risken för höga halter av radon i inomhusluften är som störst på vintern. Under sommarhalvåret kan radongasen röra sig fritt genom jordlagren till luften. På vintern lägger sig tjälen som ett lock över marken. Där det finns hus är marken inte frusen och där kan radongasen fortfarande röra sig. Under vinterhalvåret blir därför halten radongas i inomhusluften större. Det är under denna period som radongasmätningar ska genomföras.