Radon

Radon är en gas som främst kommer från mark och visst byggnadsmaterial, till exempel blåbetong.

Radon kommer först och främst från marken och om det finns några otätheter i husets grund, så kan radon sippra in. Och det trista är att de flesta hus faktiskt har såna sprickor, t ex hus som är byggda på platta på mark där man gjutit betongen mot betongplintar.

Då blir det lätt en krympspricka när betongen torkar. Sprickan är inte stor, bara någon millimeter, men sprickan kan gå runt hela huset så den totala ytan där markluft kan tränga in blir stor.

Det enda säkra sättet att veta om man har radon är därför att mäta. Som tur är är det billigt och enkelt. Det kostar kring 1000 kr. Om det visar sig att det finns radon i din bostad så går det att söka ett bidrag hos länsstyrelsen för att genomföra åtgärder som sänker radonhalten.


Råd

Läs mer om radon på Boverkets sidorlänk till annan webbplats och kom sen tillbaka hit och beställ en radonmätning av något av företagen. Du hittar dem på höger sida längst ner på den här sidan.

Energideklaration

Det är inte ett krav på att du ska låta mäta radon om du ska sälja ditt hus. Men, om du har gjort en mätning så ska du uppge att du har gjort det.