Skydda din hörsel

Sänk volymen

Det allra enklaste sättet att skona din hörsel är såklart att sänka volymen. Sedan är det väldigt viktigt att vila öronen efter att man lyssnat på/utsatts för högt ljud. Då får hörseln en chans att återhämta sig. När du lyssnar på din mp-3 spelare sänks inte ljudet hela tiden av sig själv. Det är du som för tillfället börjar höra sämre. Därför är det viktigt att du inte höjer volymen, tvärt om! Varje gång du märker att öronen har vant sig vid ljudet är det en varningsignal att dina öron tagit för mycket stryk.

Samma sak kan hända på disco där DJ´n höjer ljudet under kvällen. Ju yngre man är desto känsligare öron har man, det finns tioåringar som har fått tinnitus av knattedisko. Därför ska man aldrig ta med små barn på konserter.

Hörselskydd

Om volymen är för hög på någon plats är det mycket klokt att använda öronproppar. De vanligaste tycker många är både gula och fula men det finns nu såna som knappt syns och sådana som speciellt är till för att lyssna på musik och förresten tycker nog fler att hörapparater är ännu fulare! Finns på massa ställen.

På dansgolvet

Risken för hörselskada beror på:
(1) hur hög musiken är;
(2) hur nära högtalarna du är;
(3) hur länge du är på dansgolvet;
(4) om du redan har haft tinnitussymptom tidigare (då är du känsligare).

Dansa på ett avstånd på åtminstone tre meter från högtalarna. Försök inte prata med någon på dansgolvet. Ditt skrikande i någons öra kan förstöra dennes hörsel. Ta en paus från dansandet då och då på en halvtimme för att skona hörseln och framför allt, använd hörselproppar!