Infiltration i marken är det mest självklara sättet att ta hand om regnvatten. En fördel med det är att en stor del av föroreningarna i vattnet då fastnar i marken och tas omhand av markens mikroorganismer.
När det plötsligt regnar riktigt mycket eller snön smälter ska allt vatten ta vägen någonstans. För att inte riskera att din källare översvämmas finns det dagvattensystem som skall leda bort vattnet. Vid riktigt häftiga och långvariga regn klarar inte ledningssytemet att leda bort allt vatten.
I vissa äldre bostadsområden går spillvattnet (vatten från till exempel toaletter, bad och dusch) och dagvatten (regn-, spol- och smältvatten) i samma ledningar. Vi kallar detta för kombinerade ledningar.
Du som bor i sådana områden kan göra en miljöinsats och bidra till minskad risk för källaröversvämningar genom att leda ut vattnet från taken till er egen trädgård istället för ner i avloppet.
Plan för dagvatten
Luleå kommun har antagit en dagvattenplan som ska bidra till att uppfylla Vision Luleå 2050. Den ska även bidra till att uppfylla nationella miljömål och EU:s ramdirektiv för vatten med krav på att uppnå en god vattenstatus. Dagvattenplanen visar kommunens
långsiktiga ambitioner och förhållningssätt till att i planering och byggande ta hänsyn till klimataspekter och krav på förbättrad recipientkvalitet samtidigt som behoven av stadsgrönska tillgodoses. Den är ett verktyg som beskriver hur kommunen ska arbeta med stadens dagvatten.
Här hittar du den antagna dagvattenplanen som PDF