Det är inte längre möjligt att ansöka om det statliga investeringsstöd för nätanslutna solceller som tidigare fanns att söka hos länsstyrelserna. För de som redan har ansökt och står i kö för att få stöd gäller följande:
Privatpersoner:
Från och med 1 januari 2021 kommer länsstyrelsen inte längre att besluta gällande ansökningar från privatpersoner utan enbart avslag/avskrivningar att medlen är slut.
Företag, bostadsrättsföreningar:
Stödnivån för ansökningar i kö, inkomna från den 15 januari 2020, är 10% (gäller från 1 januari 2021). Krav finns om att installationen ska vara slutförd senast den 30 september 2021 samt att begäran om utbetalning ska göras senast två månader från det slutförandedatum som anges i beslutet om stöd. Observera att stödet är rambegränsat vilket innebär att när budgettaket nåtts beviljas inga fler stöd.
Från och med 1 januari 2021 kan privatpersoner få skattereduktion för installation av grön teknik. Arbetskostnad och materialkostnad ger rätt till avdrag och avdraget får vara högst 15 %. Man kan som mest få 50 000 kronor i skattereduktion för installation av grön teknik per år.
På Skatteverkets webbplats finns tjänsten ”Räkna ut skatt” där man kan göra en preliminär beräkning av hur mycket skattereduktion man kan få. För att kunna nyttja hela skatte-reduktionen krävs att man har betalat tillräckligt med skatt under året.
Bostadsrättsföreningar och företag kan inte nyttja skattereduktion för installation av grön teknik. För dessa två målgrupper finns i dagsläget inget aktuellt stöd att söka.
Ytterligare information om skattereduktionen finns att hämta på Skatteverkets webbsida
.
Privatpersoner kan göra ROT-avdrag för installation av solceller (endast för arbetskostnaden), men man kan inte göra både ROT-avdrag och det ovan nämnda avdraget för grön teknik för samma anläggning.
För solcellssystem beräknas arbetskostnaden schablonmässigt till 30% av totalkostnaden, vilket ger en skattereduktion på 9% av totalkostnaden. För att kunna använda ROT måste huset vara äldre än fem år.
För el du matar in på elnätet (men inte för el du själv använder) är du berättigad en skattereduktion om 60 öre/kWh. Reduktionen erhålls för högst 30 000 kWh per år (vilket ger en maximal reduktion om 18 000 kr/år). Reduktionen får inte göras för fler kWh än du köper från ett elhandelsbolag under kalenderåret (ex.: om du matar in 25 000 kWh och köper 20 000 kWh under året får du utnyttja reduktionen för 20 000 kWh). Ditt elnätbolag tillhandahåller underlaget till Skatteverket och avdraget görs automatiskt på din inkomstdeklaration.
För att vara berättigad till skattereduktionen får säkringen i anslutningspunkten till det allmänna elnätet (huvudsäkringen) vara max 63 A. En vanlig villa ligger under denna gräns med god marginal.
Elcertifikatssystemet är ett marknadsbaserat system utformat för att stödja elproduktion från förnybara energikällor. För varje MWh (1000 kWh) som produceras i en godkänd anläggning tilldelas anläggningens ägare ett elcertifikat som sedan kan säljas vidare.
Efterfrågan på certifikat skapas genom den s.k. kvotplikten, vilken ålägger elhandelsbolag och vissa elkonsumenter att skaffa sig en viss mängd elcertifikat i förhållande till sin försäljning eller användning av el. Priserna kan variera, men ligger ofta runt 20 öre/kWh. Hör med ditt elhandelsbolag om de vill köpa dina certifikat.
Endast en mindre andel av Sveriges småskaliga solcellsägare har ansökt om elcertifikat, vilket kan bero på att elcertifikatsystemet inte är anpassat för mikroproduktion (småskalig elproduktion). Det kan vara krångligt att hitta köpare vid försäljning av små kvantiteter certifikat, och att erhålla certifikat för den del av elproduktionen som inte matas in på elnätet är förknippat med extra kostnader och administration. Prata med din installatör och ta reda på om det skulle vara lönsamt för dig att sälja elcertifikat.