Om man bor i ett äldre hus med självdrag och genomför olika energieffektiviserande åtgärder som gör huset lufttätare är det viktigt att se över ventilationen. Hur väl självdragssystemet fungerar beror även på hur huset används. Murstocken är husets hjärta och fyller en viktig funktion för ventilationen i hus med självdrag. Värmen som bildas i murstocken när man eldar i en panna, kakelugn eller kamin hjälper till att driva på ventilationen liksom mängden syre som krävs för att förbränningen ska fungera.
Vid byte av uppvärmningssystem till t ex värmepump eller fjärrvärme eller om man förbättrar klimatskalet och gör det betydligt tätare kan det bli problem med ventilationen. Det gäller att vara uppmärksam så man inte får problem med fukt och dåligt inneklimat. En lösning kan då vara att installera en frånluftsfläkt eller om man byter fönster se till att de har spaltventiler eller sätta in väggventiler. Gör man en större renovering av huset kan man med fördel även byta ventilationssystem till ett system där det går att styra luftflödena bättre.
Den friska luften, eller tilluften ska komma in i sovrum och vardagsrum och den smutsiga luften, frånluften, ska lämna huset ur kök, badrum och tvättstuga.
Något som också är att rekommendera ur energisynpunkt är att installera någon form av återvinning av värmen i frånluften, ett så kallat värmeåtervinningssystem.
Självdrag – enkelt, tyst, billigt men stora energiförluster, risk för drag
Frånluft (självdrag med fläkt i frånluftskanalen) – ingen återvinning, risk för drag
Från- och tilluftssystem (två fläktar, en i tilluftskanalen och en i frånluftskanalen) – mindre känsligt för ändringar, ingen återvinning
Frånluftsventilation med värmepump – återvinning, drar elström , klarar ej att värma huset på egen hand året om
Från- och tilluftssystem med värmeåtervinning (FTX-system) – bra värmeåtervinning, minimerad risk för drag, risk för buller, kräver noggrann injustering, drar elström
Läs mer om ventilation