Spara energi i vardagsrummet
Skippa standby - En av de största dolda strömtjuvarna är "standby-läget" som blivit allt mer vanligt för olika apparater. Detta mellanläge, varken av eller på, slukar ström motsvarande 2 % av landets årliga elförbrukning, eller ca 500 kWh i ett normalhushåll.
Stäng av med strömbrytare - Stäng av TV, video, DVD-spelare, digitalbox, dator, stereo och TV-spel med strömbrytaren och inte endast med fjärrkontrollen. Tack vare dagens teknologi kan du även köpa en TV med rörelsesensorer som automatiskt stängs av när du går ifrån TV:n.
Stäng av med grenuttag - För att till hundra procent gardera dig mot standby-läckage ska du köpa ett grenuttag (med 2-polig brytare) som du placerar mellan vägguttaget och dina elektriska apparater. Vid köp av nya produkter, tänk på att både kontrollera förbrukningen under aktiv drift samt vid standby-läge.
Dra ur laddaren - En annan dold strömslukare är laddarna till alla elektriska apparater som finns i våra hem. Dra ur laddaren ur kontakten om den inte används. En laddare draribland ström även när den apparat som ska laddas inte är inkopplad.
Skippa viloläge - Även datorer som sätts i viloläge konsumerar el, varför det optimala är att stänga ner datorn då den inte används. Aktivera energisparfunktionen för datorns bildskärm, eller stäng av den när du lämnar skrivbordet för en längre stund.
Energitips för belysning och uppvärmning
Byt gamla glödlampor mot lågenergilampor eller LED-lampor - Genom att byta ut dina gamla glödlampor mot nya lågenergilampor eller ännu hellre LED reduceras din elanvändning. Läs mer om belysning
Installera dimmer - Ett annat sätt att spara energi samtidigt som du får en mer harmonisk och mysig stämning är att installera en dimmer till dina lampor. För att säkerställa att du inte lyser upp rum och platser där ingen vistas eller att lamporna står på mitt på ljusa dagen kan du ta hjälp av ljussensorer, rörelsevakter och strömbrytare med timerfunktion.
Reglera inomhustemperaturen - Det är viktigt att inte ha för hög inomhustemperatur. 21 grader i vardagsrummet och 18 grader i sovrummet brukar vara lagom. Välj lägre temperatur i källare, förråd och garage. Genom att minska inomhustemperaturen med en grad minskar energiförbrukningen med nästan 5 %, vilket motsvarar omkring 650 kr för ett litet hus. Om du åker bort en längre tid kan du sänka värmen till cirka 15°C inomhus.
Stäng dörren - Kom ihåg att stänga dörren så att inte kylan sprider sig i huset.
Vädra kort och intensivt - Vädra kort och intensivt istället för länge på glänt. Öppna tvärdrag en kortare stund någon gång om dagen för att snabbt fräscha upp luften samt för att undvika att kyla ner lägenheten/huset. Stäng helst av värmen under tiden och sätt på den en halvtimme efter att du slutat vädra.
Isolera väl - Se till att isolera väl, täta dragiga fönster och ytterdörrar och stäng dörrar till kalla utrymmen.
Använd gardiner och persienner - Dra alltid för gardinerna eller dra ner persiennerna på nätterna. Nerfällda persienner gör fönstret likvärdigt med ett modernt energiglas, dock utan någon extra kostnad. På så sätt behåller du värmen i rummet, som annars skulle försvinna ut genom fönstret.
Tänk på möbleringen - Placera inga stora möbler framför radiatorerna då dessa hindrar värmen från att sprida sig i rummet.
Var sparsam med infravärme - På våren och hösten kan det vara skönt med infravärme för att kunna sitta ute och njuta av den friska luften. Glöm dock inte att stänga av värmen när du är klar. Infravärmen har oftast en hög effekt (kring 2000 W) vilket gör att den konsumerar 2 kWh per timme. Det blir snabbt dyrt (2-3 kr/timme) om den står på under en längre period.
Byt ut eldriven golvvärme till vattenburen - Det är skönt med golvvärme mörka vinterdagar men har du installerat eldriven golvvärme är detta dock en mycket stor el-slukare. Det allra bästa är att byta ut den till vattenburen eller helt enkelt stänga av den.
Kontakta en energi- och klimatrådgivare på Luleå kommun för att få ännu fler energispartips