Frisk luft inomhus är viktigt. Med ett bra ventilationssystem garanteras du frisk luft i rätt mängd, samtidigt som värmen i luften återvinns. Modern teknik ger alltså både låga uppvärmningskostnader och ett sunt boende.
Det är viktigt med ett lufttätt hus ur energisynpunkt och då är det extra viktigt med god ventilation.
Varför ska huset vara lufttätt:
- Minskning av värmeförluster och minskad risk för drag.
- Värmeåtervinning
- Fuktig inneluft ska inte tränga ut i konstruktionen.
Förklara för husleverantören eller entreprenören hur viktigt det är med lufttäta konstruktioner innan kontraktet skrivs.
Den friska luften, eller tilluften ska komma in i sovrum och vardagsrum och den smutsiga luften, frånluften, ska sugas ut ur kök, badrum och tvättstuga.
Minsta luftväxling bör vara 0,35 l/s och m2 eller 126 m2 per timme i en bostad med 100 m2 golvyta. Det betyder att efter två timmar har all luft bytts ut. 0,10 l/s och m2 då ingen visats i huset. Ett helt tätt hus med god ventilation har både ett bra inomhusklimat och en låg energianvändning.
Olika typer av ventilation
Riktvärden/schabloner enligt Boverket inom parentes
Självdrag – enkelt, tyst, billigt men stora energiförluster, risk för drag, ingen återvinning (ca 0,25 l/s och m2)
Frånluft (självdrag med fläkt i frånluftskanalen) – ingen återvinning, risk för drag (ca 0,24 l/s och m2)
Från- och tilluftssystem (två fläktar, en i tilluftskanalen och en i frånluftskanalen) – mindre känsligt för ändringar, ingen återvinning (ca 0,30 l/s och m2)
Frånluftsventilation med värmepump – återvinning, drar elström
Från- och tilluftssystem med värmeåtervinning (FTX-system) – bra värmeåtervinning, minimerad risk för drag, risk för buller, drar elström
Rekommenderat ventilationssystem när du ska bygga nytt hus
För att få en riktigt bra ventilation ska både till- och frånluft vara styrt och man ska återvinna värmen i frånluften. Värmen överförs från frånluften till den kalla tilluften i värmeväxlaren. Ett så kallat FTX-system rekommenderas alltså vid nybyggnation. Energianvändningen kan minska med 50–70 procent jämfört med om värmen inte återvinns.
Läs mer om ventilation