Behöver man göra en investering för att få ner energianvändningen i sin anläggning kan man söka investeringsbidrag från kultur-och fritidsnämnden på Luleå kommun. Man söker investeringsbidrag för det kommande året, ansökan ska därför lämnas in senast 1 september.
Investeringsbidrag kan beviljas med max 80 % av kostnaden för t ex olika åtgärder för att energieffektivisera anläggningen.
För mer information om investeringsbidrag kontakta Luleå kommun.
Telefon växel 0920-45 30 00
E-post lulea.kommun@lulea.se
Även från Boverket kan man söka stöd för energieffektiviserande åtgärder i allmänna samlingslokaler. Med allmänna samlingslokaler menas sådana lokaler som ägs eller disponeras av ideella organisationer och som utnyttjas allsidigt. De ska vara lättillgängliga för föreningslivet och verksamheter som till exempel möten, sammankomster, studieverksamhet, kulturarrangemang och fritidsaktiviteter. Investeringsbidraget kan ges till ideella föreningar samt stiftelser och aktiebolag som arbetar utan vinstsyfte och som har en allsidig verksamhet.
För att ett projekt ska få bidrag krävs det att kommunen är med och finansierar det till minst 30 %.
Läs mer om Boverkets investeringsstöd och hur man söker det här
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
I det nationella projektet Idrottslyftet har regeringen satsat 500 miljoner per år till idrottsföreningar över hela landet. För att uppnå Idrottslyftets syfte och mål har Riksidrottsförbundet valt att prioritera fyra områden. Det fjärde området man har valt att prioritera är "Öka tillgängligheten till anläggningar och idrottsmiljöer". I detta område ingår stöd till energieffektiviseringsåtgärder på idrottsanläggningar.
Det krävs dock viss medfinansiering, vilket ibland kan fås av fritidsnämnden eller Boverket. Föreningen kan också räkna in en viss del av det faktiska arbetet som en typ av medfinansiering.
För att kunna söka stöd till sin förening för energiåtgärder måste man ha gjort en energigenomgång med hjälp av en energi- och klimatrådgivare. Syftet är att inventera och skapa en helhetsbild över vilka förbättringsmöjligheter, när det gäller energi, det finns i den aktuella anläggningen. Rådgivningen ska innehålla rekommendationer om vilken/vilka åtgärder som är bra att genomföra ur ett energiperspektiv och det skall finnas skriftlig dokumentation. De åtgärder som rådgivaren har föreslagit används sedan som grund till ansökan om pengar från Idrottslyftet.
Läs mer om Idrottslyftet och stöd till energiåtgärder här
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
För mer information om stödet för energiåtgärder inom Idrottslyftet kontakta Michael Fleuron på Norrbottens Idrottsförbund.
Michael Fleuron
Tel 070-651 16 78
E-post michael.fleuron@norrbotten.rf.se