Skog med symbolen för eldningsförbud

Eldningsförbud

Uppdaterad 12 augusti 2019: Luleå kommun upphäver det tidigare beslutet från den 22 juli om eldningsförbud i skog och mark inom kommunens geografiska område. Eldningsförbudet upphör den 12 augusti klockan 13.00. Men det är viktigt att vara fortsatt försiktig när du eldar och grillar i naturen, då det fortfarande är torrt djupare ner i marken.

-----

På grund av stor brand- och spridningsrisk råder det eldningsförbud inom Luleå kommun. Det innebär att det är förbjudet att göra upp eld med öppen låga i skog och mark eller på villatomter. Förbudet infördes den 22 juli 2019 och ligger kvar så länge det är fortsatt torrt i markerna. Syftet är att förhindra skogsbränder.

Vid eldningsförbud är det:

  • förbjudet att göra upp eld med öppen låga i skog och mark eller på villatomter.
  • inte tillåtet att använda engångsgrill eftersom det inte är en säker grillplats.
  • förbjudet att använda pyroteknisk utrustning utomhus.
  • tillåtet att grilla på egen tomt med kol/briketter/gas i en ändamålsenlig grill.
  • tillåtet att grilla med kol eller briketter i särskilt för ändamålet iordningsställda grillplatser i sten, betong eller liknande. Elda med ved i dessa är inte tillåtet. Tillfälligt anordnade grillplatser av sten eller stockar uppfyller inte kraven för en säker grillplats.
  • tillåtet att använda campingkök, stormkök och liknande om de placeras på eldsäkert underlag som sten, grus eller sand.

Eldningsförbudet omfattar även kommunerna i Arjeplog, Arvidsjaur, Boden, Kalix, Haparanda, Pajala, Piteå, Älvsbyn, Överkalix och Övertorneå.

Länsstyrelsen uppmanar till mycket stor aktsamhet och avråder från att använda iordningsställda grillplatser i skog och mark med tanke på den extremt stora brandrisk som råder för närvarande.

Läs mer på Länsstyrelsens webblänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster