Eget avlopp

Avloppsvatten kan orsaka övergödning som leder till algblomning, igenväxning, syrebrist och fiskdöd. Avloppsvatten innehåller också parasiter, bakterier och virus som kan förorena.

1. Om du ska ändra en gammal, eller anlägga en ny avloppsanordning, krävs det därför tillstånd eller anmälan enligt miljöbalken. Se våra e-tjänster

2. För nyanläggning eller väsentlig ändring av en avloppsanordning krävs det också att du gör en anmälan enligt plan- och bygglagen.

Bygga en avloppsanläggning

Om du ska bygga en avloppsanläggning titta då på våra sidor om att göra just det, bygga en avloppsanläggning.

Köpa eller sälja hus?

Om du vill köpa eller sälja ett hus med ett eget avlopp eller om du är en mäklare så rekommenderas du att titta på Avloppsguidens sida om dettalänk till annan webbplats.

Bedöm ditt eget befintliga avlopp

Är ditt avlopp grönt, gult eller rött? Använd vår guide för att gå igenom de olika delarna som finns i en avloppsanläggning och bedöm om de är OK eller om de behöver förbättras eller åtgärdas.

Mer infomation

Här nedan listar vi länkar till hemsidor och andra tjänster där du kan läsa mer om att anlägga avlopp och hur olika typer av avloppslösningar fungerar.

Havs- och vattenmyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster hittar du faktablad och vägledningar om avlopp.

Avloppsguidenlänk till annan webbplats vänder sig till dig som är konsument. På deras hemsida hittar du information om eget avlopp, frågor och svar om avlopp samt hjälp med vilket system som passar din fastighet.

För att få personlig rådgivning kring ditt avlopp kan du kontakta vår vatten- och avloppsrådgivare. VA-rådgivaren ingår i ett projekt finansierat genom LOVA-bidraglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och verkar inom fyrkanten, det vill säga Älvsbyn, Boden, Piteå och Luleå.