Tips för dig som flyttar in

Förbered din flytt.

Det är bra att förbereda inflyttningen. Gör gärna en plan över hur du vill möblera lägenheten och fundera över var du ska placera tavlor och andra väggprydnader. Då slipper du onödiga omflyttningar och hål i väggarna. 

Välj elleverantör

Innan du flyttar in måste du teckna avtal med en elleverantör. Vi hjälper dig att komma igång. När du har skrivit på hyreskontraktet skickar vi en anmälan till Luleå Energi som sedan kontaktar dig för avtalsteckning.

Golv

Skydda golven genom att sätta mjuka glidknoppar av plast eller filt under benen på dina möbler. Om möblerna är tunga kan du tippa upp dem på en matta så blir det lättare att sedan skjuta dem till sin rätta plats.

Väggar

Tejp och fästlera kan ge fula märken på tapeten. När du ska sätta upp tavlor, speglar och liknande på väggarna, använd rätt sorts skruvar och krokar.

I fackhandeln finns specialkrokar för alla typer av material. Om du måste borra, skär ett snitt och vik undan tapeten innan du börjar. Då är det lätt att senare dölja hålen om du vill möblera om. Se upp för elledningar när du gör hål i väggarna!

Hårda väggar

Till hårda väggar av betong finns särskilda tavelkrokar med korta spikar. Ska du hänga upp något tyngre, till exempel en spegel eller hylla måste du borra och plugga skruvhålen. Använd slagborrmaskin och en borr för betong.

Porösa väggar

Till porösa väggar av trä, fiber- och gipsskivor används tavelkrokar med långa spikar, till exempel x-krok. Ska du hänga tyngre saker på porösa väggar måste du borra och använda lämplig plugg. För fiber- och gipsskivor finns olika typer av plugg som expanderar på baksidan och ger stabilt fäste.

Kakelklädda väggar

Det är aldrig tillåtet att borra i de kakelklädda väggarna. Risken för vattenskador är stor om det finns hål i kakel eller fogar. Använd den befintliga kroklisten eller krokar med sugpropp eller fästkudde.

Dölja hål

Om du vill dölja skruvhål i väggen fyll hålen med pluggmassa, gips eller snabbspackel. Klistra därefter över med en bit tapet från en extrarulle. Se till att kanterna blir ojämna och tänk på eventuell mönsterpassning.

Elarbeten

Undvik att göra elektriska arbeten på egen hand. Anlita en fackman för att utföra arbetena.

Diskmaskin

Installation av diskmaskin ska alltid göras av en fackman. El och vatten måste nämligen dras fram i särskild ordning och maskinen måste stå på en vattentät matta med uppvikta bak- och sidokanter.

Tvättmaskin

Installation av tvättmaskin i badrum måste alltid göras av en fackman. Maskinen ska vara fast ansluten. Det är förbjudet att dra skarvsladd från angränsande rum, eftersom att det är förenat med livsfara.

Vår service och ditt ansvar

Vår service omfattar felanmälan och reparationer. Dessutom ser vi till att det är snyggt och rent i trappor, på gårdar och i andra gemensamma utrymmen. Tänk på att du som hyresgäst själv måste hjälpa till. Var ett gott föredöme och var rädd om fastigheten och allt som hör därtill.

Sidan uppdaterades den 13 januari 2023