Städtips

Om du rengör inredning och ytor på ett riktigt sätt håller de sig fina längre och behovet av reparationer minskar. Välj ett rengöringsmedel som är skonsamt mot miljön. Diskmedel är ett milt rengöringsmedel som oftast räcker.

Väggar

Väggar som är målade, tapetserade eller av plast, tvättas bäst med ljummet vatten och milt rengöringsmedel. Papperstapeter dammas med torr duk eller dammsugs med mjuk borste. Kakelklädda ytor rengöres med svamp, vatten och milt rengöringsmedel.

Golv

Lätt smutsade plast-, sten- och linoleumgolv fukttorkas med mopp eller en urvriden skurduk.

Till hårt smutsade golv används hellre skurborste, men golvet måste sedan torkas med en våt duk.

På trägolv och parkettgolv ska du undvika att använda vatten. Använd istället torra metoder som moppning och dammsugning. Finns det fläckar på golvet kan du ta bort dem med en fuktig duk.

Undvik att behandla plastgolv med polish, det kan missfärga mattan och kräver alltid borttagning efter ett par år.

Ett linoleumgolv tål inte starka rengöringsmedel och inte heller mycket vatten. Det skall behandlas med vax om ytan är sliten eller torr. Vi rekommenderar ett hårdvax. Sköter man sitt linoleumgolv rätt så behöver man sällan behandla ett linoleumgolv i hemmiljö.

Tak

Tak dammtorkas med torr duk eller med mjuk borste på dammsugaren. Att rengöra ett tak med vatten resulterar oftast i att taket blir flammigt.

Skåp och snickerier

Målade och lackerade ytor tvättas med vatten och ett milt rengöringsmedel. Välj även här diskmedel. Starka rengöringsmedel och skurnylon skadar ofta ytans färg och glans..

Fönster

Enklast tvättar du fönstren med en svamp eller duk och en fönsterraka. Tvätta först med vatten och milt rengöringsmedel. Några droppar diskmedel i rengöringsvattnet räcker oftast. Skrapa den fuktiga rutan med fönsterrakan, uppifrån och ned. Torka kanterna med en torr duk.

Är det kallt när du skall rengöra dina fönster går det bra om du blandar T-sprit i rengöringsvattnet. Glöm inte att rengöra fönsterbågarna också.

Badrum

Badkar, tvättställ och toalettstol är lätta att hålla rena om de rengörs med jämna mellanrum. För att ta bort kalkbeläggningar i toalettstolen används särskilt rengöringsmedel för toaletter. Klorin är ett alltför starkt medel att använda. De gröna skurnylonen har en alltför grov struktur och kan liksom klorin skada porslinets yta eller metalldetaljer.

Kök

Diskbänken rengörs lättast med vatten och diskmedelslösning. Använd inte grönt skurnylon eller stålull som repar ytorna. Runt kranen kommer du enkelt åt med en diskborste.

Kyl och frys rengörs med vatten, diskmedel och mjuk trasa eller svamp. Torka ordentligt torrt efteråt så undviker du isbildning.

Spisen rengörs med vatten och milt rengöringsmedel. Stålull kan användas till plattorna, men inte på emaljen eftersom det repar. Använd hellre skurborste runt plattorna.

Ugnen rengörs med diskmedelslösning. Vid hårdare smutsning rekommenderas såpa.

Spisfläkt

Fläkt och kåpa samlar upp fett från matlagningen och måste rengöras ofta för att fungera. De flesta fläktar har dessutom ett fettfilter som kan tas loss och rengöras. Enklast är att spola igenom det med hett vatten eller diska i diskmaskinen.

Sidan uppdaterades den 13 januari 2023