Miljöfrågan är viktig för oss

Miljöfrågorna har en central plats i vårt arbete. Det finns mycket vi alla kan göra för att spara miljön.

Källsortering

Det mesta av ditt avfall kan du lämna i källsorteringskärl i ditt bostadsområde. Det gäller kompost, papper, kartong, glas, metall, plast, brännbart och restavfall. Möbler och grovsopor lämnas i grovsoprummet, om ett sådant finns i ditt bostadsområde. Saknas grovsoprum måste du själv frakta dina grovsopor till närmaste återvinningsanläggning. Var din närmaste återvinningsanläggning finns kan du läsa i telefonkatalogen under Luleå kommun.

Miljöfarligt avfall får aldrig lämnas vare sig soprum för sorterat avfall, grovsoprum eller i containrar. Miljöfarligt avfall ska alltid tas till återvinningsstation. Till miljöfarligt avfall räknas bland annat elektronik, batterier, matolja, färg, motorolja, däck, vitvaror, lysrör och alla typer av kemikalier.

Resor och transporter

Det bästa för både hälsa, ekonomi och miljö är naturligtvis att gå eller cykla när så är möjligt. Men ibland måste man ändå ta bilen. Kontakta din hyresvärd vid önskemål om parkeringsplats.

Spara vatten och energi!

Genom att minska förbrukningen av vatten och energi kan vi spara både pengar och miljön. Även om kostnaderna för vatten och värme är inräknade i hyran, så påverkar det ändå i slutändan din egen plånbok.Några tips på energieffektivisering!

Undvik att ha fönstren öppna mer än korta stunder när det är kallt ute. Låt entrédörren till trapphuset vara stängd. Duscha inte för långa stunder och var sparsam med varmt sköljvatten när du diskar.

När du steker eller gör långkok sätt spiskåpan på extra ventilation, stäng dörrarna till sovrummet och öppna fönster eller vädringslucka på glänt så slipper du matos i lägenheten.

Vädra på morgonen genom att öppna balkongdörren eller ett fönster på vid gavel en kort stund. Undvik att vädra genom att låta ett fönster stå på glänt hela dagen. Det är ett stort energislöseri som i slutändan medför att hyran stiger i onödan.

Målning och tapetsering

Vi använder bra miljömaterial vid målning, tapetsering och mattläggning.  Kontakta din hyresvärd för ytterligare information.

Internet och kabel-tv

De flesta av våra bostäder har analog-tv och i vårt analoga TV-utbud ingår SVT1, SVT2, SVT24, TV4, Barnkanalen, Kunskapskanalen och 24Norrbotten.

För att få internetanslutning behöver du själv kontakta valfri internetleverantör och sluta avtal med den.

För att spara ström; stäng av tv:n och datorn när de inte används. Det gynnar både dig och miljön

Sidan uppdaterades den 13 januari 2023