Boendet

Visa hänsyn till de som finns i din omgivning så ökar trivseln för både dig själv och dina grannar.

Trapphus

Undvik att röka eller orsaka starka dofter i trappuppgången. Någon av dina grannar kan vara allergisk.

Trapphuset är en utrymningsväg och ska därför vara fri från cyklar, barnvagnar, leksaker och skor. Uppstår en brand ska det vara möjligt att ta sig fram i trapphuset även om det är mörkt eller fyllt med rök.

Parkera barnvagnen på avsedd plats, i vissa fastigheter finns plats under trappan.

Tänk på att underlätta framkomligheten. Räddningstjänsten behöver ta sig fram utan störningar om olyckan skulle vara framme. Även lokalvårdare behöver framkomlighet när de rengör trapphuset.

Tvättstuga

Tvättstugan är ofta det gemensamma utrymmet som nyttjas mest i hela huset. Följ noga de regler som gäller i din tvättstuga. Boka endast en tid åt gången och håll dig till din tidsintervall. Lämna tvättstugan i tid så att nästa hyresgäst kan påbörja sin tvättning.

Om du inte har påbörjat tvättningen inom en timme efter bokad tid så har en annan hyresgäst rätt att ta tiden. Rengör tvättmedelsfack, luddfilter i torktumlaren, golvbrunnen och golvet kring de maskiner som du använt.

Städa alltid efter dig!

Hobbyrum och bastu

I det fall det finns hobbyrum och bastu i anslutning till din lägenhet, följ de regler som finns. Boka endast en tid åt gången och ta inte någon annans tid. Lämna lokalen i välstädat skick så  inte nästa hyresgäst behöver städa upp efter dig.

Gård

Kasta papper och småskräp i papperskorgarna. Parkera bilen på parkeringsplatsen och cyklarna i sina cykelställ. Mata inte fåglar på gården, det kan locka till sig råttor och möss.

Husdjur

När man bor nära inpå andra människor måste man som djurägare ta extra hänsyn. Om du har hund tänk på att en del av dina grannar kan vara rädda eller allergiska. Ha därför alltid hunden kopplad när du går in eller ut från din bostad och när du passerar lekplatser. Koppeltvång gäller under tiden 1 maj till 30 september i park, på planteringar och på badplatser.

Som hundägare måste man vara noggrann med de sanitära kraven. Torka alltid upp om hunden råkar kissa i trappuppgången eller hissen. Ta alltid med en påse när du rastar din hund i området. Det är förbjudet att förorena på gång- och cykelvägar, i parker och på lek- och badplatser.

En innekatt bör vänja sig att använda ett vässträ, så att den inte ger sig på väggar och möbler. Låt inte katten springa lös utan tillsyn. Låt den heller inte göra sina behov i barnens sandlåda.

Fest och musik

Håll nere ljudvolymen när du spelar musik eller har fest. På natten vill alla ha lugn och ro och på dagen behöver skiftarbetare och små barn sin sömn. Om du ska ha en större fest och tänker hålla på sent på kvällen, berätta för grannarna i förväg.

Störningsjouren

Vad som är störande uppfattas olika. Blir du störd på dagtid kontaktar du vår kundtjänst. På kvällar och helger kan du ringa till Störningsjouren.

Kostnader för uttryckningen kommer att debiteras den störande hyresgästen.

Sidan uppdaterades den 2 februari 2023