Zara Johansson, ansvarig för skol- och barnverksamhet på Visitor Centre och friluftsmuseet Hägnan.


Visningar av världsarvet för skola och barn

Zara Johansson är museipedagog på Friluftsmuseet Hägnan. Hon har tillsammans med sina kolleger utvecklat program för barn som berättar om Gammelstads kyrkstad och dess historia. Programmen är gratis för kommunala skolor inom Luleå kommun under 2016 eftersom att kyrkstaden firar 20 år som Världsarv. 

Zara vid stupstocken i väntan på en skolklass.

Zara berättar mer:
- Vi erbjuder 2 olika program för barn och ungdomar i olika åldrar. Den ena är den lekfulla vandringen som är anpassad för barn i åldrarna 4-7 år. Syftet med vandringen är att skapa en första kontakt med kyrkstan. Barnen möter ett troll som de får lära olika saker. De lär trollet att kyrkstugorna är av trä och kyrkan av sten. Vi besöker en kyrkstuga där vi pratar om hur man äter, sover och går på toaletten. Det andra programmet är en dramatiserad vandring och är lämpad för lite äldre barn och ungdomar, från årskurs 2 upp till gymnasieåldern där vi anpassar visningen efter ålder. Vi gör fyra nedslag i olika tidsperioder. Vi får träffa en person som står vid skamstocken utanför kyrkan från senmedeltiden där vi uppmärksammar hur man såg på brott och straff. Vi får ta del av en scen ur 1600-talet, uppleva ett frieri vid en kyrkstuga under 1800-talet och dyka ner i 1930-talets rivningshotade kyrkstad.


"Kunskap fastnar bättre när man blandar drama och information."


Barnen möter karaktärer från fyra olika tidsperioder.

Varför är drama ett så viktigt redskap i arbetet med barn och unga?

- Anledningen varför vi blandar drama och information är för att vi på Visitor Centre och Friluftsmuseet Hägnan anser att kunskap fastnar bättre på det sättet och vi ser programmen som ett komplement till skolornas undervisning.

 

Zara anser att det roligaste med att arbeta med programmen är att de på olika sätt kan lära barnen om historien. Med de yngsta barnen leker de in kunskap så barnen lär sig utan att de vet om det. Med de äldre barnen och ungdomarna tycker Zara det är kul när man märker att de tycker att det är intressant och tar in saker även ifall de gärna vill ge skenet av att vara ointresserade.


"Vi kan lära oss otroligt mycket av det förflutna och genom att veta vad som hänt tidigare har vi möjlighet idag att ta lärdom av det och ändra kurs. Därför är historia ett superviktigt ämne!"


Furuparksskolan årskurs 4 på vandring.

Varför är det så viktigt att lära barn och unga om historien?

- Det handlar om att skapa en relation mellan dåtiden och nutiden. Vi kan lära oss otroligt mycket av det förflutna och genom att veta vad som hänt tidigare har vi möjlighet idag att ta lärdom av det och ändra kurs. Därför är historia ett superviktigt ämne!Under sommaren 2016 kommer Visitor Centre för första gången att dagligen erbjuda guidade visningar för barn. Zara har skrivit manuset till visningen i vilken barnen får lära sig mer om kyrkstaden och dess historia. Barnguidningen kommer att äga rum måndag-fredag kl 12 med start måndag den 13:e juni. Visningen är gratis och anmälan sker på Visitor Centre en stund innan den börjar. Turen kan också ges på engelska.

- Det ska bli kul att kunna erbjuda en visning i kyrkstan som är på barnens nivå! säger Zara.

För ytterligare information om skolprogrammen klicka här.

 

 

 


Text & Foto: Linda Stenman